Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ratni načelnik srebreničke policije priznaje: "KLINTON I IZETBEGOVIĆ IZREŽIRALI SREBRENICU"

Hakija Meholjić/ Foto: kurir.rs

Ratni načelnik srebreničke policije priznaje: "KLINTON I IZETBEGOVIĆ IZREŽIRALI SREBRENICU"

"Izetbegović mi je rekao da mu je Klinton ponudio da četnici pobiju 5000 ljudi u Srebrenici i da će potom uslediti ofanziva na sve srpske položaje u BiH", seća se ratni komandir srebreničke policije razgovora sa Izetbegovićem.

Srbija
Autor: Nova borba

Komandir policije u Srebrenici u toku 1995. godine Hakija Meholjić otklonio je sve sumnje u vezi sa izazivanjem događaja koji su se odigrali u Srebrenici leta 1995. godine.

Meholjić je prepričao kako je kao policijski načelnik tada demilitarizovane zone Srebrenice dobio poziv na sastanak u sarajevskom hotelu "Holidej- IN" sa ondašnjim predsednikom Predsedništva Bosne i Hercegovine Alijom Izegbegovićem, gde mu je Izetbegović otvoreno rekao da ima ponudu od tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona da "čenici uđu u Srebrenicu i pobiju 5.000 ljudi".

Naime, Izetbegović je tada mislio da bi takvo rešenje podstaklo NATO agresiju na položaje Vojske Republike Srpske širom Bosne i Hercegovine, a kada je ispričao Meholjiću Klintonov predlog, načelnik srebreničke policije kao i čitava delegacija iz tog grada su ostali u šoku.

Kako je Meholjić odreagovao kada mu je Izetbegović predložio Klintonovo rešenje za prekid sukoba u Bosni i Hercegovini, pogledajte u insertu filma norveške produkcije "Srebrenica - izdan grad":


Inače, Srbija je podigla optužnicu protiv Hakije Meholjića zbog sumnje da je počinio zločine nad Srbima u istočnoj BiH, te da je sarađivao sa Naserom Orićem, ali je on nekoliko puta već izjavio da nikada neće doći na suđenje u Beograd, kao i da se davno razišao sa Orićem.

Meholjić stoji na stanovištu da je Bil Klinton praktično izrežirao dešavanja u Srebrenici, a da takav sud može biti tačan ukazuje i činjenica da je "Klinton fondacija" održala dobre veze sa Srebreničanima.

Podsećanja radi, Klinton je juče primio načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića zajedno sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem i sa njima je razgovarao o trenutnom stanju u regionu.

Najviše reakcija u srpskoj javnosti sa tog događaja izazvao je gest Bila Klintona koji je u jednom momentu potapšao Vučića po ramenu, hvaleći srpskog premijera kako je njegov odlazak u Srebrenicu bio hrabar potez.