Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
REDOVNA PROCEDURA: Evo ko može da očekuje poziv za vojnu vežbu

REDOVNA PROCEDURA: Evo ko može da očekuje poziv za vojnu vežbu

Poslednjih nedelja na adrese jednog broja vojnih obveznika u Srbiji stigli su pozivi za vojne vežbe.

Srbija
Izvor: РТС

U Ministarstvu odbrane kažu da to nije novina, već deo redovne procedure Vojske Srbije, koja se poštuje još od završetka Drugog svetskog rata.

Planovi za rezervni sastav Vojske prave se unapred, vežba je značajna ne samo za odbranu zemlje već i u slučaju različitih elementarnih nepogoda i traje 15 dana.

Prema planu, obuku bi svaki rezervista trebalo da prođe bar jednom u pet godina. Ne samo zbog odbrane zemlje nego i u slučaju elementarne nepogode, poput poplava iz 2014. Ministarstvo odbrane pokriva putne troškove.

Nezaposlenima 70 odsto od prosečne plate, a poslodavcima zaposlenih refundira se pun iznos mesečne zarade. Zato se kalkuliše između potreba i novc

Na obuku bi, po Zakonu, trebalo da se odazove svako ko je služio Vojsku pod oružjem. Muškarci do 60, žene do 50. godine. Ima i izuzetaka.

Izuzetak su bolest u porodici, sprečenost zbog nekih vanrednih okolnosti ako se bavi sportom i priprema se za važna međunarodna svetska takmičenja, ukoliko se bavi naučnim radom i ukoliko od njegovog rada zavisi egzistencija porodice, ako se brine o nekome.