Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
REGION SE USAGLASIO: Hrvatska da prestane sa diskriminatorskim merama

Foto: bif.rs

REGION SE USAGLASIO: Hrvatska da prestane sa diskriminatorskim merama

Ministri BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije usaglasili su na sastanku u Sarajevu sedam zaključaka povodom trgovinskih mera Hrvatske za poljoprivredne proizvode iz trećih zemalja i potpisali zajedničko pismo koje će biti upućeno Evropskoj komisiji.

Srbija
Izvor: RTS

Ministri Mirko Šarović, Rasim Ljajić, Dragica Sekulić i Ljupčo Nikolovski pozvali su Hrvatsku da ukine "diskriminatorske odluke kojima se uvodi različit tretman za domaće proizvode i proizvode iz trećih zemalja".

Hrvatska je pozvana da cene inspekcijskih kontrola uskladi sa prosečnim iznosima koji važe u zemljama u regionu i EU. Navedeno je da cena nadzora treba da odgovara cenama stvarnog postupka, a ne da predstavlja posebno oporezivanje.

Ministri su zatražili hitan sastanak sa nadležnim ministrom u Hrvatskoj tim povodom koji bi, kako smatraju, trebalo da se održi do kraja ove sedmice u Podgorici. Istaknuto je da svako odlaganje proizvodi nesagledive posledice.

Ministri su konstatovali da su potezom Hrvatske ugrožena pravila i načela Svetske trgovinske organizacije i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji zabranjuju diskriminaciju.

Ministri su se založili da se takvi sastanci redovno održavaju, pa će naredni biti održan u septembru u Skoplju.

Evropska komisija je pozvana da se uključi u rešavanje tog problema.

Dogovoreno je da Crna Gora i Makedonija, kao članice Svetske trgovinske organizacije, pokrenu odgovarajuće mehanizme u toj organizaciji.

Do rešenja tog problema sa Hrvatskom, ministri su se dogovorili da svaka zemlja sprovodi mere u cilju zaštite sopstvenih interesa na način kako sama odluči.

Prema novom hrvatskom pravilniku, naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi 2.000 kuna (270 evra), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 evra).