Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
REKORDNA OLIMPIJADA Duplo više medalja za Srbiju nego na dve prethodne Olimpijade zajedno

Foto: Tanjug

REKORDNA OLIMPIJADA Duplo više medalja za Srbiju nego na dve prethodne Olimpijade zajedno

Srbija je na listi osvajača medalja na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru završila na 32. mestu.

Srbija
Autor: Danas, NB

Prvi su Amerikanci sa 121 osvojenom medaljom, dok ih Srbima ima osam. Naši sportisti osvojili su dva zlatna odličja, četiri srebrna i dve bronzane medalje.

Poslednja osvojena medalja, srebro košarkaša Foto: OKS

Učinak vodećih sportskih nacija nije sasvim realan, jer se mora uzeti u obzir činjenica da je ruski tim u Rio došao desetkovan, pošto više od 100 njihovih takmičara nije dobilo dozvolu da nastupi na Olimpijskim igrama. Da su bili kompletni, Rusi bi sasvim sigurno osvojili više od 56 odličja, a SAD, Velika Britanina i Kina bi ih imali manje.

Nastupom Srbije svi treba da budu zadovoljni, jer sm osvojili više medalja nego u Pekingu i Londonu zajedno. Jedino nismo uspeli da osvojimo medalje u tenisu i streljaštvu, koje su bile očkivane.

Od država bivše Jugoslavije, najviše uspeha su imali hrvatski sportisti, koji su osvojili deset medalja, pet zlatnih, tri srebrne i dve bronzane, i zauzeli su 17. mesto. Slovenci su osvojili četiri medalje (1-2-1), a jedna zlatna je otišla na Kosovo. Takmičari iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore nisu se peli na pobedničko postolje.

Zlatne medalje su osvajali sportisti iz 59 zemalja, a odličja su otišla ukupno u 87 država.

Tim Srbije osvojio je osam medalja, što je najviše od kad se pod tim imenom takmiči na Igrama. Realno, to je ogroman uspeh s obzirom na veličinu zemlje i njenu ekonomsku moć. Osvojiti odličje u individualnim sportovima koji traže posebno sistemsko rešenje za reprodukciju jeste - podvig. Činjenica da su selekcije u sva četiri ekipna sporta u kojima su učestvovale osvojile medalje, može se bez preterivanja nazvati i - čudom.

Sportisti su i definitivno, bez obzira na brojna osporavanja i tokom ovih igara, jedan od najboljih i najreprezentativnijih proizvoda ove zemlje.

Usred političkih previranja, ekonomske i zdravstvene krize, bezbednosnim rizicima, sa budžetom koji je prošao mnoge revizije Brazil je bio pred težim izazovom od prethodnih domaćina Londona i Pekinga. Do samog početka više se govorilo o kašnjenju građevinskih radova, korupciji i krađama, zagađenosti voda u kojima će se takmičiti olimpijci i socijalnim protestima, a manje o takmičarima.

Ipak, skoro sve je na kraju krajeva bilo u slavu sporta, oko 10.500 sportista iz 207 država, uključujući po prvi put u istoriji i tim izbeglica, dalo je sve od sebe za što bolji plasman, medalje su podeljene, kao i raspoloženje među sportistima i navijačima.

Oko milion turista je tokom Olimpijade posetilo Brazil, sve je proteklo bez bitnih incidenata i novi susret zakazan je za četiri godine u Tokiju.