Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
REPUBLIKA SRPSKA danas obeležava svoj dan

Foto: http://mojahercegovina.com

REPUBLIKA SRPSKA danas obeležava svoj dan

Nizom manifestacija se u Banjaluci, ali i celoj Republici Srpskoj, obeležava Dan RS. Manifestacijama prisustvuju zvaničnici Republike Srpske, Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH, te brojne zvanice iz regiona i sveta.

Srbija
Izvor: RTS

Predsednik Milorad Dodik je nakon liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja – koju je služio patrijarh srpski Irinej – sve pozvao na mir, stabilnost, slobodu, uvažavanje i dobar rad na dobrobit svih.

Dodik je istakao da je Republika Srpska istorijska težnja za slobodom srpskog naroda, koji ne želi da ona bilo kome bude smetnja, već da svi u njoj žive slobodno.

"Pozivam sve na mir, stabilnost, slobodu, uvažavanje i dobar rad na dobrobit svih nas", rekao je Dodik novinarima istakavši da RS svoj dan slavi već 26 godina, što potvrđuje da postoji volja srpskog naroda da opstane Srpska, kako u nemogućim uslovima oružane borbe u kojoj je odbranjena, tako i u uslovima borbe protiv političkog nasilja raznih visokih predstavnika koji su pokušali da devastiraju i ukinu Srpsku.

"Danas sa ponosom mogu da čestitam građanima Srpske Dan Republike, za koju je život dalo više od 30.000 Srba. Naravno, i drugi su narodi stradali u nepotrebnom građanskom ratu na prostorima BiH", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je napomenuo da politička volja srpskog naroda za državom ne datira samo od trenutka raspada bivše Jugoslavije, već da su slobodarske ideje na ovim prostorima poznate kroz istoriju.

"Možemo da nabrojimo niz važnih imena u istoriji srpskog naroda koji su se borili za njegovu slobodu", istakao je Dodik.

Dodao je da je Republika Srpska demokratska i slobodna zajednica, što potvrđuje i činjenica da danas predstavnici bošnjačkog naroda organizuju određene akcije u Srpskoj.

"Republika Srpska može da prihvati i podnese stavove koji su bukvalno protiv nje. Ponosni smo na našu demokratiju i institucije", zaključio je Dodik.

Predsednik RS je istakao da bi voleo da se Srbima iz Srpske u narednom periodu omogući da u što kraćim procedurama dobiju državljanstvo Srbije.

Dodik smatra da u budućnosti treba razmisliti o tome da predstavnici Srba iz okruženja, dijaspore, budu zastupljeni i u zakonodavnim organima vlasti u Srbiji, kako bi mogli da doprinesu ukupnoj integraciji srpskog naroda, ma gde se nalazio.

Kada je reč o Deklaraciji o zaštiti srpskog naroda Srbije i Republike Srpske, Dodik je naveo da će ona formalno biti Aneks Sporazuma o Specijalnim paralelnim vezama Srbije i Srpske, koji će do polovine februara usvojiti i zajedno promovisati.

Dodik je istakao da deklaracija na insitucionalan način uokviruje i daje odgovor na izazove i istorijske dileme, koje su neki pokušali da podmetnu u istoriji, da razbiju srpski identitet i korpus time što su Srbe u BiH zvali bosanskim Srbima.

"Mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi, deo jednog jedinstvenog naroda, sa jednim jezikom i kulturom", naglasio je Dodik.

Prisutnima se obratio i Emir Kusturica koji je rekao da treba očuvati jezik i jedinstvo.

"Jedan čovek kaže da oni koji znaju puno istinu, najviše lažu. Ja ću se nadovezati na to i reći da velike sile u odnosu na naš narod već sedam vekova provode neku vrstu genocida. Sve je počelo od Napoelona. Od tad mi trpimo razjedinjavanje sa našom slavenskom braćom", rekao je Kusturica.

U centru grada je organizovan je svečani defile sa više od 2.000 učesnika. Nakon toga počeće svečana akademija i prijem u zgradi republičke Vlade.

Rukovodstvo Srbije predstavljaju Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin i Nikola Selaković.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS preduzima pojačane bezbednosne mere povodom proslave 9. januara i poziva sve građane da Dan Republike proslave u miru i dostojanstveno.