Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RIK završio ponovno brojanje glasova, šta će biti sa njima?

Foto: Beta

RIK završio ponovno brojanje glasova, šta će biti sa njima?

​RIK je završila ponovno prebrojavanje glasačkih listića sa 99 biračkih mesta na kojima je konstatovano da je prilikom sprovođenja izbora došlo do teških grešaka.

Srbija
Izvor: Tanjug

Očekuje se da uskoro počne i sednica RIK-a na kojoj će biti saopštena sudbina rezultata glasanja sa tih biračkih mesta.

Kako je ranije objašnjeno, oni će biti ili anulirani ili verifikovani i uvršteni u izborni rezultat.

Prebrojavanje je danas počelo u 11 sati.

Članovi RIK-a su se na sednici, koja je trajala do dva iza ponoći, saglasili da se za sva biračka mesta s "teškom greškom" izvrši uvid u džakove s glasačkim listićima, za šta je RIK formirao komisije.

Nakon prebrojavanja glasova biće nastavljena sednica RIK-a, na kojoj će se doneti odluka o sudbini glasova s tih mesta.

Večeras u 20 sati ističe rok za proglašenje konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora, ali je RIK juče donela odluku o ponavljanju izbora na 15 biračkih mesta, koji će najverovatnije biti održani u sredu 4. maja.

Na tih 15 biračkih mesta bili su uloženi prigovori, na osnovu kojih je RIK poništila rezultate s tih biračkih mesta i najavila odluku o ponavljanju izbora.

RIK bi odluku o ponavljanju izbora, kako je najavio Đurđević, trebalo da donese danas.

RIK se do dva sata iza ponoći izjašnjavala o ukupno 148 biračkih mesta koja nisu ušla u verifikaciju i koja su s "teškom greškom".

Podaci iz zapisnika s tih biračkih mesta treba da se vrate u bazu na dva načina - anuliranjem ili ispravkom, objasnio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

RIK je odlučivala o svakom biračkom mestu pojedinačno i odlučila da, kada su u pitanju biračka mesta koja nisu ušla u verifikaciju, verifikuje podatke iz zapisnika s 46 biračkih mesta, da anulira podatke iz zapisnika s jednog biračkog mesta, a da za 12 biračkih mesta izvrši uvid u džakove s glasačkim listićima.

Za sva biračka mesta s "teškom greškom" odlučeno je da se izvrši uvid u džakove.

Konačan ishod parlamentarnih izbora neće biti poznat možda još skoro dve nedelje, kada bi trebalo da budu obrađeni podaci s mesta na kojima se ponovo glasa.