Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Roditeljski dodatak od 100.000 dinara BIĆE ISCEPKAN NA 24 RATE

Foto: loznicainfo.com

Roditeljski dodatak od 100.000 dinara BIĆE ISCEPKAN NA 24 RATE

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da ministarstvo radi na kreiranju socijalnih karata, po uzoru na evropske zemlje i najavljuje uvođenje mobilnog inspektora za borbu protiv rada "na crno".

Srbija
Izvor: Tanjug

On je kazao da će "kreiranjem registra socijalnih osiguranika i socijalnih karata država imati uvid i kontrolu u sve prihode, ali i mogućnost da finansijsku pomoć pravednije raspodeljuje onima koji na to imaju pravo", kao i da je njegova želja da "država sve informacije ima na jednom mestu i da se svaka promena po automatizmu evidentira".

"A to za građane znači da više neće morati da obilaze po 15 šaltera da bi ostvarili neko pravo iz oblasti socijalne zaštite - na dečji dodatak, recimo. Mi radimo sve da u tome u što skorije vreme i uspemo. Država mora da spreči zloupotrebu, ali i da urgentno pruži pomoć kada je potrebna", rekao je Đorđević.

Upitan kako će se boriti za prava angažovanih u "radu na crno", kojih je prema procenama između 600.000 i milion osoba, Đorđević je naveo da je nedavno inspektorat za rad potpisao sporazum sa Poreskom inspekcijom, čime je dogovoren zajednički rad na terenu i da "inspekcija više neće biti redovna i najavljena, već vanredna i pojavljivaće se svuda da bi poslodavce koji ne prijavljuju radnike opomenula da će biti u problemu".

"Uvodimo i mobilnog inspektora koji će moći na licu mesta da proveri da li je neko prijavio radnika ili ne, kako bi se odmah izdavale kazne ili upozorenja u zavisnosti od statusa tih radnika", rekao je Đorđević .

On je dodao da "zahvaljujući izmeni zakona, više neće biti potrebno tri dana za prijavu radnika".

"Dakle, svako mora da prijavi radnika od momenta kada on počne da radi i više neće moći da se vadi na istu priču 'baš danas je radnik počeo da radi, prijaviću ga sutra'", kazao je ministar.

Na konstataciju da je najavio povećanje roditeljskog dodatka za prvo dete sa 39.000 na 100.000 dinara i pitanje da li će on biti isplaćivan odjednom, kao što je do sada bilo, ili na rate, ministar je kazao da će "biti isplaćivan od januara u 24 rate - ako Skupština Srbije tako odluči".

"Mi želimo da ti dodaci budu u skladu sa mogućnostima države i verujemo da će država biti u prilici da daje sve više i brže reaguje na urgentne situacije načinom isplate. Promena jednog dinara obevezuje nas da menjamo zakone i idemo u skupštinu. Ostali iznosi - za drugo, treće i četvrto dete ostaće isti", rekao je Djordjević.