Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ROGOZIN: Trgovinska razmena između Rusije i Srbije u ozbiljnom porastu

YT Screenshot

ROGOZIN: Trgovinska razmena između Rusije i Srbije u ozbiljnom porastu

Rogozin je istakao da je trgovinska razmena između Rusije i Srbije porasla za 23 odsto u 2017. godini.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin izjavio je da se odnosi između Rusije i Srbije tradicionalno razvijaju "u duhu međusobnog poverenja i višestrane saradnje", istakavši da je Srbija uvek bila strateški partner Rusije na Balkanu i u Evropi.

On je to rekao u subotu u Sočiju, na 16. zasedanju srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, gde je sa potpredsednikom Vlade Srbije i šefom diplomatije Ivicom Dačićem potpisao Protokol o saradnji, prenosi Glas Moskve.

Rogozin je podsetio da su upravo u Sočiju pre pet godina predsednici dve zemlje potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu Rusije i Srbije, prenosi Tass.

Rusko i srpsko rukovodstvo, ukazao je potpredsednik Vlade Rusije, posvećuje veliku pažnju održavanju intenzivnog političkog dijaloga i progresivnom razvoju međudržavnih odnosa.

“Za samo nekoliko dana, naše zemlje će obeležiti 180-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa”, rekao je Rogozin.

On je naveo i da, pored tradicionalnih odnosa bilateralne saradnje - kao što su energetika, saobraćajna infrastuktura, poljoprivreda - dve zemlje razmatraju i saradnju u novim oblastima kao što je uspostavljanje lokalne proizvodnje ruskih kompanija u Srbiji, saradnja na polju visokih tehnologija i inovacija, civilnog vazduhoplovstva i drugo.

Veliki rast trgovinske razmene

Rogozin je istakao da je trgovinska razmena između Rusije i Srbije porasla za 23 odsto u 2017. godini.

Pomenuo je i dalje aktivnosti Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, koje obuhvataju operacije velikih razmera u cilju čišćenja teritorije od mina, gašenja požara...

Rusija, rekao je Rogozin, namerava da nastavi rad na rešavanju humanitarnih problema u regionu, istakavši da je ruska strana otvorena za saradnju s trećim zemljama i da računa na obezbeđivanje međunarodnog statusa za Srpsko-ruski centar u Nišu.

Takođe, ukazao je na rastući udeo inovativne komponente u bilateralnoj saradnji, odnosno udeo projekata koji su vezani za promovisanje ruskih visokotehnoloških proizvoda na srpskom tržištu.

“Ubeđen sam da će takvi projekti doprineti daljem razvoju i jačanju rusko-srpskih odnosa generalno, za dugoročnu perspektivu”, zaključio je potpredsednik Vlade Rusije.