Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ROMI TRAŽE OD NEMAČKE odštetu za holokaust

Aušvic/ Foto: pixabay.com

ROMI TRAŽE OD NEMAČKE odštetu za holokaust

Prvih petnaestak Roma iz Češke koji su preživeli nacističke logore u vreme Drugog svetskog rata dobiće od Nemačke jednokratno po 2.500 evra.

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Svetska organizacija Roma iz Srbije traži od Nemačke odštetu za holokaust.

Da je ta organizacija ozbiljna u svojoj nameri, svedoči činjenica da su angažovali dve američke i jednu švajcarsku advokatsku kancelariju koje će joj pomoći u naplati odštete za stradanje Roma u Drugom svetskom ratu.

Oni će pomoć tražiti i od srpskog državnog rukovodstva. Nakon podnošenja takvog zahteva, domaći Romi će se pridružiti evropskim sunarodnicima koji takve inicijative već podnose.

Prvih petnaestak Roma iz Češke koji su preživeli nacističke logore u vreme Drugog svetskog rata dobiće od Nemačke jednokratno po 2.500 evra, a novi zahtevi već stižu iz Slovačke, Holandije i Makedonije.

"Romi iz Srbije nikada nisu obeštećeni, osim nekolicine po individualnim tužbama - kaže, za "Novosti", Jovan Damjanović, predsednik Svetske organizacije Roma", i dodaje da je najveću odštetu, ali preko jevrejske zajednice, isposlovao jedan romski intelektualac - 1,2 milijarde švajcarskih franaka. Damjanović ističe da je blizu milijarde zadržao za sebe.

Zahtevi za naknadu štete koja je naneta tokom Drugog svetskog rata i dalje pristižu Nemačkoj, a ta zemlja je do 2018. opredelila oko 50 miliona evra za isplatu odštete za nastradale i prinudni rad tokom rata.