Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUŠE CRKVU IZ 1905. jer nema građevinsku dozvolu, koja u to vreme nije ni postojala!

Foto: Printscreen

RUŠE CRKVU IZ 1905. jer nema građevinsku dozvolu, koja u to vreme nije ni postojala!

Odluka o rušenju crkve šokirala je mnoge, a postavlja se pitanje kako je uopšte moguće da se sadašnji zakon odnosi na bogomolju napravljenu u vreme kada nisu postojale građevinske dozvole

Srbija
Izvor: Politika

Građevinski inspektor za opštinu Lučani naredio je Crkvenoj opštini iz Viče u tom ataru da sruši obe crkve u zaseoku Glog.

S tim u vezi, narod u Gornjem Dragačevu ovih dana raspravlja čija se da poreći: božja ili inspektorova, prenosi "Politika".

Nadležni sveštenik Milun Stevanović kaže da se ne može oglasiti bez blagoslova episkopa žičkog.

– Opštinskim rešenjem, koje je 31. oktobra potpisao građevinski inspektor Zoran Krljančević, od Crkvene opštine Viča naređenjem se očekuje da u roku od 30 dana sruši objekte u Donjem Dupcu, crkvu i crkvu brvnaru u istoj porti, jer su ih „imenovani sagradili bez prethodno pribavljene građevinske dozvole od nadležnog organa opštine Lučani – piše u rešenju inspektora.

Inače, starija od ovih bogomolja (brvnara iz 1905) beše utemeljena kad u Srbiji nisu postojale ni građevinske dozvole ni opština Lučani, a prinovljena je 2008, dok je nova zidana 1988, a obe su posvećene Svetom arhanđelu Mihailu.

Inspektor kaže da je naredbu sačinio na osnovu satelitskog snimka Geodetskog zavoda iz Beograda, dok Jovan Kovačević, načelnik Opštinske uprave u Lučanima, objašnjava da ovo nije nikakav specijalni napad na pravoslavne hramove u ovom delu stare Srbije.