Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusi i Ukrajinci- novinarski dijalog uz posredovanje OEBS

osce.org

Rusi i Ukrajinci- novinarski dijalog uz posredovanje OEBS

Novinarska udruženja iz Rusije i Ukrajine nastavili dijalog o bezbednosti novinara.

Srbija
Autor: NB www.osce.og

BEČ, 30. maj 2016. godine

Visoki predstavnici ruskih i ukrajinskih novinara danas su se složili su se danas u Beču da sarađuju na koracima za povećanje beznednosti i profesionalnosti novinara, saošteno je iz OEBS-a.

Domaćin sastanka je bila Dunja Mijatović , predstavnik OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

Sastanak je održan u cilju planiranja daljih zajedničkih aktivnosti u cilju poboljšanja situacije za medije koji rade u i oko Ukrajine.

Mijatović je otvorila sastanak naglašavajući potrebu za “all-inclusive” i tolerantnom dijalogu o pitanjima slobode medija u regionu.

"Nadam se da će nastavak dijaloga ukazati na značaj našee zajedničke strategije bi se novinari osećali sigurnije, da se poboljša pristup informacijama i profesionalnih standarda među pripadnicima medija", rekla je Mijatović.

Predstavnici ukrajinskog nezavisnih udruženja medija i Nacionalne unija novinara, kao i Ruska unija novinara su postigli dogovor, između ostalog i o:

- hitnom rešavanju pitanja prava novinara na Krimu i olakšaavanje zajedničke misije za utvrđivanje činjenica u toj oblasti;

- radu na zajedničkoj konferenciji o bezbednosti i etici novinara u vreme sukoba;

- proširenju zajedničkog programa za mlade novinare iz obe zemlje;

- saradnja na bezbednosnim i profesionalnim standardima u izveštavanju o sukobima.

Novinarsja udruženja su pozvala predstavnika OEBS-a za slobodu medija da poseti obe zemlje i traže širu podršku i konsenzus profesionalnih udruženja o potrebi da se očuva sloboda medija.

Predstavnici udruženja ruskih i ukrajinskih novinara su prisustvovla sastanku, zajedno sa predstavnicima Međunarodne federacije novinara (IFJ), Međunarodnog institut za medije (IPI) i Reporteri bez granica (RSF).

IFJ, IPI i FSR, zajedno sa predstavnikom OEBS-a za slobodu medija, su dali javnu izjavu i podršku učesnicima rusko-ukrajinske dijaloga novinarskih udruženja.

Izvor: www.osce.org