Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusija o izborima na KiM: "Koalicija pištolja" pobedila zbog POPUSTLJIVOSTI SAD i EU

Foto: sputnjiknews.com

Rusija o izborima na KiM: "Koalicija pištolja" pobedila zbog POPUSTLJIVOSTI SAD i EU

Rezultati izbora održanih na Kosovu svedoče o radikalizaciji političkog vrha u Prištini, što je u velikoj meri posledica popustljivosti Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Srbija
Izvor: sputniknews.com

Radikalni pokret „Samoopredeljenje“ je na parlamentarnim izborima održanim u nedelju dobio 26,73 odsto glasova.

Prema podacima Centralne izborne komisije Kosova, posle obrade podataka s 91,16 odsto biračkih jedinica, vodeća koalicija Demokratska partija Kosova ima 34,5 odsto, a Demokratski savez Kosova 25,84 odsto glasova, što radikale čini drugom političkom snagom u samoproglašenoj republici.

U sedištu pokreta u noći između nedelje i ponedeljka već su saopštili da su pobedili na izborima.

„Rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 11. juna svedoče o daljoj radikalizaciji političkog vrha u Prištini. Dovoljno je reći da je najveći broj glasova dobila famozna ’koalicija pištolja’, koja ujedinjuje bivše komandante žalosno poznate Oslobodilačke vojske Kosova na čelu s omraženim (Ramušom) Haradinajem“, saopštilo je Ministarstvo.

U saopštenju je navedeno da je ova situacija u velikoj meri posledica popustljivosti SAD i EU, koje ne utiču dovoljno na kosovsko-albansko rukovodstvo koje treba da konstruktivno pristupi dijalogu s Beogradom i da ispuni ključne sporazume, pre svega one koji se tiču stvaranja Zajednice srpskih opština na Kosovu.

„Sliku dopunjava krajnje mlaka reakcija, ili potpuno odsustvo reakcije, zapadnih pokrovitelja na ispoljavanje agresivne velikoalbanske retorike koja je znatno češća tokom poslednjih meseci. Rezultat je to da je Priština ovo shvatila kao signale da zaoštri svoje nepomirljive pozicije na pregovorima sa srpskom stranom, odlučna da slomi volju Beograda“, navelo je rusko ministarstvo.