Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusija pozvala OEBS da reaguje na PRETNJE ALBANSKIH POLITIČARA SRBIMA

Foto: kossev.info

Rusija pozvala OEBS da reaguje na PRETNJE ALBANSKIH POLITIČARA SRBIMA

Rusija je pozvala misiju OEBS-a da pod hitno spremi oštar odgovor na takve izjave

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Pretnje albanskih političara na Kosovu da će ponovo izvršiti etničko čišćenje nad Srbima koji žive na tom području treba da budu shvaćene ozbiljno jer predstavljaju opasnost po regionalnu bezbednost, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Aleksandar Lukaševič.

„Kosovo je i dalje turbulentno. Iako su prošla dva i po meseca od izbora održanih 11. juna, lokalne stranke još uvek nisu u stanju da oforme državne institucije, što govori o tome da je veštački model takozvane države Kosovo potpuno neutemeljen“, izjavio je Lukaševič na sastanku Stalnog saveta OEBS-a, prenosi Glas Moskve.

Lukaševič je ukazao na to da kosovske vlasti namerno raspiruju nacionalistička osećanja.

„Kosovski političari nastavljaju napade na srpsku vladu i čak upućuju direktne pretnje da će ponoviti etničko čišćenje nad Srbima koji žive u tom regionu“, kazao je on.

Takve pretnje bi, kako je dodao, trebalo da budu shvaćene ozbiljno jer su opasne po regionalnu bezbednost.

Lukaševič je pozvao misiju OEBS-a da pod hitno spremi oštar odgovor na takve izjave, i izrazio je očekivanje da najnovije ratoborne izjave albanskih političara na Kosovu neće ugroziti obnovljeni dijalog Beograda i Prištine, koji se odvija uz posredstvo EU.

„Još jednom pozivamo Brisel, koji deluje kao posrednik, da pojača napore kako bi Priština potpuno poštovala prethodno postignute sporazume, naročito one koji se tiču formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu“, izjavio je on.