Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA U UN: Valentin Incko u svojim izveštajima SRBOFOBIČAN

Foto: wikimedia.org

RUSIJA U UN: Valentin Incko u svojim izveštajima SRBOFOBIČAN

Zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Vladimir Safronkov optužio je visokog predstavnika za BiH Valentina Incka za srbofobiju i gubitak veze sa realnošću

Srbija
Izvor: RTS

Vladimir Safrankov je, prenosi ruska agencija, rekao da Izveštaj Valentina Incka manje govori o realizaciji mirovnog sporazuma, a više predstavlja skup napada na Republiku Srpsku.

Ti napadi su, rekao je Safronkov, izabrani tendenciozno i pristrasno što su, nažalost, već u sali prihvatile neke delegacije.

Prema njegovim rečima, iz Inckovog izveštaja proizlazi samo jedno – da su za sve probleme u BiH krivi samo Srbi.

"Svakome ko je iole upoznat sa situacijom u BiH, jasno je da je slika koju je predstavio visoki predstavnik, daleko od stvarnosti, da dovodi u zabludu i pokazuje da je autor izgubio dodir sa realnošću", rekao je Safronkov.

Zabrinutost, rekao je, izaziva to što Incko naginje ka neprikrivenoj srbofobiji, kao i to što je svoje svakodnevne aktivnosti sveo na razjašnjavanje odnosa sa Banjalukom i lobiranje za evroatlantske integracije BiH, uprkos sadržaju njegovog mandata i unutarpolitičkoj realnosti u zemlji gde boravi.

Safronkov je podsetio da Incko predstavlja međunarodnu zajednicu u celini, a ne njene pojedine članove, i to po njegovom izboru.

"On je dužan da sprovodi usaglašenu liniju, a ne da izvršava nečije pojedinačne naloge i da se rukovodi ličnim animozitetima", istakao je Safronkov.

Prema njegovim rečima, visoki predstavnik u BiH ne bi trebalo da se bavi antagonizmima, već dobrosavesnim izvršavanjem svojih obaveza.

"Ovakav pristup podrazumeva podsticanje procesa nacionalnog pomirenja, unutrašnjeg političkog uzajamno uvažavanog dijaloga, kompromisa i konsenzusa i, naravno, poštovanja mišljenja svih strana", rekao je Safronkov.

Inače, Rusija je podržala Rezoluciju Saveta bezbednosti UN o nastavku vojne operacije EU u BiH, ali je još jednom oštro kritikovala visokog predstavnika.