Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI ADVOKATI pomoći će u srpskoj tužbi protiv zemalja NATO-a za bombardovanje

Arhiva/ Tanjug

RUSKI ADVOKATI pomoći će u srpskoj tužbi protiv zemalja NATO-a za bombardovanje

Srbija pokreće 19 tužbi protiv 19 zemalja NATO-a zbog bombardovanja 1999. godine.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Sa poraznim podacima o broju obolelih od malignih bolesti, kao posledici NATO bombardovanja Srbije, javnost su prvi put u junu ove godine upoznali načelnica Klinike za neuroonkologiju KCS dr Danica Grujičić i advokat Srđan Aleksić.

Aleksić je tada najavio i pokretanje tužbe protiv 19 zemalja koje su nas bombardovale, napomenuvši da kao šef pravnog tima ima rok od dve godine da na osnovu prethodno prikupljenih medicinskih pokazatelja pokrene tužbu protiv onih koji su tlo Srbije, najvećim delom na njenom jugu i na Kosovu i Metohiji, „obogatili“ osiromašenim uranijumom, piše Glas Moskve.

O inicijativi koju je u februaru pokrenula Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika, koju je podržalo 150 ljudi od struke i nauke, kasnije se pridružilo i oko 100 iz Srpske akademije nauka i umetnosti.

U međuvremenu, neophodno je animirati međunarodnu javnost i kolege, kaže Aleksić, ističući da je pokretanje 19 tužbi protiv 19 zemalja NATO-a, koje su 1999. godine bombardovale Srbiju, prevelik zalogaj samo za srpske advokate.

Za to je, kako naglašava, neophodan jak međunarodni tim. Iz tog razloga će se odazvati pozivu Međunarodne asocijacije advokata Rusije da prisustvuje njihovoj Skupštini u Moskvi. Govoriće, dodaje on, o posledicama NATO bombardovanja.

Od njih smo, kaže, već dobili podršku da nam se, kada eventualno pokrenemo tužbu, pridruži pet do deset najboljih ruskih advokata.

„Imamo saglasnost i kineskih advokata, do kraja godine planiramo da odemo i u Indiju. Imamo u timu i advokate iz Turske, Nemačke, Francuske, Italije, među kojima i one koji su zastupali italijanske vojnike koji su dobili tužbe protiv države jer su oboleli boraveći na Kosovu“, kaže Aleksić.

Sa mnogim advokatima iz EU je takođe razgovarao i 15. oktobra, najavljuje, ide u Berlin. Tamo će se sastati sa advokatima iz poznate Asocijacija advokata Nemačke koja se bori protiv upotrebe uranijuma.

A do tada, ostaje da doktorka Grujičić sa kolegama obavi svoj deo velikog posla. Da, kako je rekla, analizama sadašnje situacije i analizama ranijih analiza matematički tačno procenimo i dokažemo šta nam se u stvari

desilo.

„Nema tužbe bez naučnih podataka, jedino tako možemo sa ozbiljnom studijom da izađemo pred svet. U krajnjem slučaju dugujemo svima istinu o tome šta su nam uradili“, rekla je Grujičićeva.