Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ruski faktor - novo od "obojenih" tehnologa u Srbiji

Media centar.ilustracija NB

Ruski faktor - novo od "obojenih" tehnologa u Srbiji

Proevropska opozicija vadi novi kec iz rukava - Rusiju. Tačnije, prorusku koaliciju "Dveri-DSS".

Srbija
Autor: Vladimir Zotov

"Ruski faktor se kao nikada ranije aktivno koristi na političkoj sceni" - tako je nedavno rukovodilac Ruskog Instituta za Strateška Istraživanja Genral Rešetnjikov ocenio situaciju u Srbiji. Ruska zastava, ugled predsednika Rusije, i rastući uticaj Rusije u savremenom svetu, postaju sve privlacniji za političke tehnologe. U svrhu izborne trke imidž "prijatelja Rusije" kod mnogih srpskih političara se podrazumeva, ali jedinstveni slučaj njegovog korišćenja mi imamo danas, u vreme kada je RIK izašao u javnost sa informacijom o prebrojanim glasovima.

Izbori u Srbiji su bili održani u nedelju, 24. aprila. Konačni rezultati, uz ponovno glasanje na više mesta, su bili objavljeni u četvrtak, 29.aprila. Ova četiri dana su držala napetim čitavu opoziciju, odnosno stranke koje su računale da pređu cenzus, i proevropsku, koja je do nedavno zauzimala dominatni položaj na vlasti, i koaliciju proruskog opredeljenja.

Sledeći dan posle zatvaranja birališta i prebrojavanja 98 odsto glasova, dok su mnogi ruski mediji jednoglasno širili priču o pobedi proevropske opcije, "proruska" opozicija vec je stigla da primi i da objavi nekoliko čestitki iz Državne ruske Dume, RISI i drugih ruskih organizacija, budući da se nalazi na desetine hiljada glasova od realnih rezultata izbora.

Dan kasnije, opozicione stranke koji se otvoreno zalažu za ulazak u NATO i EU pod bilo kojim uslovima i "patriotska" koalicija "Dveri-DSS" sešće za isti sto sa ciljem da se izradi plan, koji će demaskirati nelegitimnost izbornog procesa kao i izbornih institucija.

Tako se u Srbiji začinje novi "obojeni" pokret.

Obojeni zato što bilo koji prevrat mora da bude zaosnivan na socijalnom protestu, bilo studentskom, radničkom ili na rezultatima izbora. Kad je narod izveden na ulicu, i dat je simbol ujedinjenja, upravljanje tim masama je već stvar tehnologija.U Srbiji se već jednom desio 5. oktobra 2000.godine uz političko ujedinjavanje zvanom DOS i organizacijom OTPOR, danas profesionalnim revolucionarima pod novim imenom CANVAS. Danas te iste petoktobarske stranke ponovo sede za istim stolom gajeći nadu za vraćanjem izgubljene vlasti posle "uspostavljanja režima" Aleksandra Vučića i posle pobede koju su ruski mediji objavili kao pobedu evropskog puta. Očigledno da se put ispostavio nedovoljno evropskim za stranke visokih evropskih ideala, pa su odlučili da se ta stvar "ispravi".

Znajući to da je narod više sit tih priča, proevropska opozicija vadi novi kec iz rukava - Rusiju. Tačnije, prorusku koaliciju "Dveri-DSS". Ta koalicija uz prihvatanje čestitki iz Rusije i na današnji dan brojeći 4,9 posto glasova izlazi sa pričom o krađi i izbornim mahinacijama od strane postojeće vlasti. Uz "ruski štit" oni izlaze na konferenciju za štampu u istom redu sa liderima pronatovskih partija i najavljuju ujedinenje snaga i organizaciju uličnih protesta radi iste slobode, demokratije i poštenih izbora kao i 2000.godine.

Sve ovo se čini bez obzira na RIK-ovo odobrenje zahteva za uvid u biračke materijale. Dakle, politika u okvirima postojećeg sistema opoziciji ne odgovora, pa je tu borbu neophodno prebaciti na ulicu, gde će u prvom redu "Dveri-DSS" mahati ruskom podrskom, a za njima će koračati poznate pronatovske figure.

Ipak, nedavni protesti nisu pokazali veliku podršku tim snagama. Bez obzira na to, vlast je uz priču o spoljašnjem, zapadnom pritisku izjavila da je spremna da se nađe u Skupštini sa liderima svih tih opozicionih stranaka jer talas obojenih pokreta već duže vreme preti da se prebaci i u Srbiju, i najbolji put za ovo je ujedinjenje uz legitimitet “ruske podrške”.

Ta dešavanja je moguće sprečiti samo uz treći društveni pol, onaj koji će umesto ljuljanja broda za ili protiv jednog čoveka vratiti i voditi politiku u smeru rešavanja postojećih problema, i na taj način zastupati želju većine za zivotom u stabilnoj i prosperitetnoj državi.

Autor je ruski analitičar.