Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI MIGOVI na srpskom nebu do proleća

Foto: Tanjug

RUSKI MIGOVI na srpskom nebu do proleća

​Vojska Srbije, uz pomoć ruskih stručnjaka, radi na remontu 10 lovačkih aviona, čiji će glavni zadatak biti zaštita našeg vazdušnog prostora.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Lovačka flota Vojske Srbije od deset aviona “MiG-29” će za najviše godinu biti u operativnoj upotrebi i angažovana na zadacima čuvanja neba - poručuju iz Generalštaba Vojske Srbije.

Najvažniji posao u sledećih nekoliko meseci biće određivanje nivoa njihove modernizacije, što će biti ključni faktor prilikom nabavke vazduhoplovnog naoružanja, piše Glas Moskve.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Ranko Živak kaže, za “Novosti”, da ruski stručnjaci uz podršku kolega iz Srbije trenutno pregledaju avione i rade na neophodnoj zameni delova.

“To je neophodno kako bismo obezbedili vek eksploatacije ovih letelica od 40 godina, ali i doveli ih na nivo održavanja prema takozvanom stanju. To se odnosi ne samo na “migove” nedavno stigle iz Rusije, već i na naše četiri letelice ovog tipa, koje bi dogodine svakako morale da idu na remont. Očekujemo da ovaj proces traje između devet i 12 meseci, posle čega će svi avioni biti spremni za prijem u jedinicu i izvršavanje svojih zadataka”.

General Živak podseća da su letelice koje su stigle iz Rusije posle isporuke prošle fazu montaže. To nije bio jednostavan posao, imajući u vidu složenost aparata, a svi sistemi naknadno su prošli sva testiranja i proveru.

Sledeći korak biće definisanje sadržaja njihove modernizacije. Ovaj posao veoma je važan, jer je u njemu ključ za nabavku savremenijih ubojnih sredstava. Moderne rakete i drugo avio-naoružanje Vojsci Srbije preko je potrebno, jer nije nabavljano u poslednjih 30 godina.

Istovremeno sa osposobljavanjem novih krila naše vojske traje i proces pripreme letačkog i tehničkog kadra. Pitanje koje je prethodnih meseci često otvarano u javnosti - “imamo avione, ali ko će da leti na njima?”, u Vojsci Srbije se - ne postavlja.

“Kvalitetan kadar postoji, a već mesecima traje priprema pilota i tehničkog sastava za prijem “migova”. Piloti će ubuduće prolaziti intenzivniju obuku, budući da ćemo imati bolje uslove za to. Dosadašnja obuka za “MiG-29” odvijala se na svega jednom avionu dvosedu, a to će vrlo brzo postati prošlost. Preobuka letačkog kadra uveliko traje. Nedavno je izabrana i veća grupa mladih pilota koji će početkom 2018. proći obuku za ovaj tip aviona”, ukazuje komandant Ratnog vazduhoplovstva.

Cilj vojnog vrha Srbije jeste da modernizacijom i remontom ukupno deset “migova”, kao i nabavkom modernog naoružanja, na primarnom nivou obezbedi odbranu državnog neba u miru.

To se pre svega odnosi na takozvani er polising - sistem zaštite od nenajavljenog ulaska letelica u vazdušni prostor Srbije. U vreme povećanja broja preleta civilnih vazduhoplova, ali i sveprisutnih terorističkih pretnji, ovaj segment je od neizmerne važnosti. Drugi cilj jeste jačanje resursa za odbranu od potencijalnog agresora.

Reč je o složenom procesu koji pored dejstva lovačkih aviona podrazumeva i korišćenje izviđačke, jurišne i bombarderske avijacije. Glavnu rolu u ovom segmentu imaće avion “orao”, čija je modernizacija jedan od prioriteta Vojske Srbije.

Provereni jurišnik naše avijacije dobiće sasvim novu elektronsku opremu, radarski ometač, kao i neuporedivo savremeniji set naoružanja. U arsenalu ovog aviona naći će se rakete vazduh-vazduh “R-60”, inercijalno i televizijski samonavođeni projektili vazduh-zemlja...

STIŽU HELIKOPTERI

Sasvim novi nivo operativnih sposobnosti Vojsci Srbije doneće šest helikoptera, o čijoj nabavci država pregovara sa ruskom agencijom za proizvodnju i promet vojne opreme “Rosoboronoeksport”.

Reč je o transportno-borbenim helikopterima, a pretpostavlja se da su u pitanju letelice “Mi-17”. Dva takva helikoptera nabavljena su 2016. za 25 miliona evra.

Ovi vazduhoplovi biće korišćeni za službe traganja i spasavanja, medicinsku evakuaciju, ali i pod oružjem kao podrška snagama za brza dejstva.