Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ruski mitropolit u Beogradu: RUSI I SRBI PREDODREĐENI DA BUDU JEDNI UZ DRUGE

Foto: sputniknews

Ruski mitropolit u Beogradu: RUSI I SRBI PREDODREĐENI DA BUDU JEDNI UZ DRUGE

"Naši narodi povezani su viševekovnim vezama koji sežu još iz vremena Svetog Save."

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Srpski narod jeste pred izborom, a veoma je teško i verovatno nemoguće pomiriti u ovom trenutku težnju ka evrointegracijama s težnjom ka daljem razvoju dijaloga sa Rusijom, smatra mitropolit volokolamski Ilarion, predsednik Odeljenja Ruske pravoslavne crkve za spoljne crkvene veze.

Mitropolit Ilarion u Beograd je došao kako bi prisustvovao otkrivanju mozaika u kupoli Hrama Svetog Save, a ističe da nije slučajno što se taj događaj poklopio sa proslavom 180. godišnjice uspostavljanja odnosa između Rusije i Srbije, piše Glas Moskve.

— Naši narodi povezani su viševekovnim vezama koji sežu još iz vremena Svetog Save i iz vremena mnogih naših vladara koji su štitili srpski narod. Nije slučajno što u centru Beograda stoji spomenik poslednjem ruskom caru. Kod nas u Rusiji dosad nema spomenika Nikolaju II, a u Beogradu stoji takav spomenik.

To svedoči o tome, dodao je on, da je srpski narod svestan koliko je visoku cenu platio ruski narod za slobodu Srbije. Tokom vekova Rusija je štitila Srbiju i to prijateljstvo među našim narodima, koje i danas postoji, plaćeno je krvlju ruskih vojnika. To što se jubilej 180 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Srbije poklopio sa otvaranjem prve etape mozaika Hrama Svetog Save takođe nije slučajno, jer su upravo Rusija i Ruska pravoslavna crkva pritekli u pomoć srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi kako bi im pomogli da se realizuje taj ogromni projekat. Nadam da će naše zajedničko stvaralaštvo u tom hramu biti nastavljeno.

— Naši odnosi su danas u usponu. To su odnosi koje odlikuje duh bratske saradnje. Mi praktično na dnevnoj osnovi imamo komunikaciju i dijalog o čitavom nizu pitanja. Već mnogo godina u Beogradu služi predstavnik RPC, protojerej Vitalij Tarasjev, već mnogo godina u Moskvi služi predstavnik SPC, vladika Antonije, koji na veoma visokom nivou predstavlja Srpsku pravoslavnu crkvu i mi se prema njemu odnosimo sa velikim poverenjem i velikom ljubavlju. Naša dva patrijarha se redovno sastaju. Bukvalno u decembru su se sastali kada smo praznovali vek obnove Patrijaršije u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, a uskoro ponovo očekujemo Njegovu svetost patrijarha Irineja u Moskvi zato što mu je dodeljena nagrada Fonda jedinstva pravoslavnih naroda. Ta nagrada se dodeljuje jednom godišnje. Njegova svetost patrijarh Kiril utvrđuje kandidature i u ovom slučaju nagrada je dodeljena patrijarhu Irineju za višegodišnji i istaknuti doprinos pravoslavnom jedinstvu. Ti odnosi danas su naravno nastavak viševekovnih veza između naše dve crkve koje su postojale i, kako sam uveren, postojaće uvek zato što drukčije naprosto ne može da bude. Mi smo predodređeni da budemo zajedno, jer smo jednokrvni i jednoverni narodi.

— Mislim da Srbija sada zaista stoji pred izborom i taj izbor zavisi od srpskog rukovodstva i srpskog naroda. U toj situaciji veštačke konfrontacije između EU i Rusije, koja je danas napravljeno pre svega zbog politike SAD, Srbija je zaista pred izborom. Veoma je teško i verovatno nemoguće pomiriti u ovom trenutku težnju ka evrointegracijama sa težnjom ka daljem razvoju dijaloga sa Rusijom. Osim toga, treba da razumete da ako nameravate da uđete u EU jedan od uslova je da Srbija odustane od bilo kakvih pretenzija na Kosovo i Metohiju, tj. da pristane na odricanje od svoje istorijske teritorije, na kojoj se nalaze srpske svetinje i na kojoj i dalje živi srpski narod, mada veoma pritisnut poslednjim događajima i okolnostima. Uz to, da bi dobila ulaznicu za Evropsku uniju Srbija će morati da prihvati zakone koji postoje u EU: da prizna tzv. istopolne zajednice, da ih izjednači sa brakom, da homoseksualnim parovima da pravo na usvajanje dece, a to će biti izdaja ne samo srpskog naroda, već i izdaja pravoslavlja. Zato. naravno. mora da se napravi izbor, a mislim da su se mnogi narodi našli u sličnoj situaciji. Sada su Srbi na raskršću. Mi se istinski nadamo da će srpski narod napraviti svoj izbor pre svega polazeći od svoje istorije i polazeći od pravoslavne vere koja je zapravo i stvorila taj narod — kazao je mitropolit Ilarion u Beogradu.