Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI ONKOLOZI uspešno operisali prvu pacijentkinju iz Srbije

Foto: ikvbv.ns.ac.rs

RUSKI ONKOLOZI uspešno operisali prvu pacijentkinju iz Srbije

U okviru saradnje srpskih i ruskih onkologa u Sankt Peterburgu uspešno je operisana prva pacijentkinja iz Srbije.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Sa veoma teškom istorijom bolesti pacijentkinju su u Rusiju uputili specijalisti beogradskog Instituta za onkologiju i radiologiju, koji su se oslonili na iskustvo peterburških kolega.

Pedesetdevetogodišnja Beograđanka je prva Srpkinja koja je operisana u okviru razvoja partnerstva između Peterburškog kliničkog centra za onkologiju i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Operaciju je izveo zamenik glavnog onkologa Sankt Peterburga i glavni hirurg Peterburškog onkološkog dispanzera, profesor Mihail Hanevič, prenosi Glas Moskve.

Operacija je trajala više od pet sati, a kako ističe profesor Hanevič, umnogome je prošla uspešno zahvaljujući optimizmu pacijentkinje.

„Osoba koja ide na operaciju trebalo bi da ima veru u uspeh lečenja i u lekara, jer je to od velikog psihološkog značaja. U Srbiji i lekari i pacijenti imaju veliko poverenje u ruske stručnjake. Oni čvrsto veruju da su ruski hirurzi među najboljima u svetu“, rekao je Hanevič.

Konsultacije i sama operacija su za srpsku pacijentkinju bili besplatni.

„To je moj doprinos razvoju saradnje između naših zemalja“, dodao je hirurg.

Saradnja sa Srbijom se nastavlja

Plan dva vrhunska stručnjaka, Mihaila Haneviča i Radana Džodića, jeste da u Peterburškom kliničkom centru za onkologiju organizuju stažiranje za srpske hirurge, a takođe i da razvijaju zajedničke programe za prevenciju i rano otkrivanje raka.

„U Rusiji je veoma efikasan program dijagnostike različitih vrsta tumora. Tako, na primer, u našoj zemlji radi lanac dobrotvornih medicinskih centara ’Bela ruža‘, gde žene mogu da prođu besplatan godišnji preventivni pregled. U Srbiji su takođe uspešni programi za prevenciju onkoloških bolesti. Danas je u Srbiji aktuelan problem raka štitne žlezde, posebno posle bombardovanja Jugoslavije osiromašenim uranijumom. Srbi imaju veliko iskustvo u dijagnostici raka štitne žlezde, a mi u Rusiji treba da vidimo kako to iskustvo da usvojimo“, naglasio je profesor Hanevič.

Čuveni ruski lekar i dalje će nastaviti konsultacije sa srpskim lekarima i pružaće savetodavnu pomoć našim lekarima, a obavljaće i operacije kod posebno teških pacijenata iz Srbije.