Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKOM REŽISERU SPECIJALNA NAGRADA na ovogodišnjem Kustendorfu

Foto: atastars.rs

RUSKOM REŽISERU SPECIJALNA NAGRADA na ovogodišnjem Kustendorfu

​Ruski režiser Ruslan Bratov dobio je specijalnu nagradu žirija međunarodnog filmskog festivala "Kustendorf" u Srbiji.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Filmski festival u kulturno-turističkom kompleksu Drvengrad na Mećavniku održan je po 11. put od 16. do 21. januara.

Plakat festivala bio je poster delimično izgubljenog filma iz 1918. godine, u režiji Nikandre Turkina, po scenariju pesnika Vladimira Majakovskog o neugodnoj sudbini umetnika "Vezan filmom".

U programu takmičenja predstavljen je 21 kratki film, među kojima su dva filma mladih ruskih režisera: "Lalaj-Balalaj" Ruslana Bratova i "Maria" Grigorija Kolomiceva.

"Specijalnu nagradu žirija dobija film koji na neprevaziđen način i sa velikim humorom ide dobro poznatim putem u kinematografiji, govoreći o čestoj ludosti čovečanstva - "Lalaj-Balalaj" Ruslana Bratova", najavio je direktor žirija Vlastimir Sudar.

Izašavši na scenu, Bratov izgovorio je samo jednu reč na srpskom - "hvala!", prenosi Glas Moskve.

"Ovo nije moj prvi festival, ali ovde sam po prvi put i ovo je divno mesto. I Kusturica! Nadam se da će mi nagrada pomoći u radu na narednom filmu", rekao je Bratov.

Prvom nagradom filmskog festivala - Zlatno jaje - nagrađen je film “Bonbon” Rakana Majasija, o palestinskim zatvorenicima u izraelskom zatvoru.

Osnivač "Kustendorfa" Emir Kusturica, pored takmičarskog programa i retrospektive izuzetnih filmova, organizovao je za novinare i goste ekskurziju do kompleksa Kamengrad, mesta inspirisanog čuvenim romanom Ive Andrića “Na Drini ćuprija”.