Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ružić: DUGOVA IMA, ali bankrota neće biti

Foto: sps.org.rs

Ružić: DUGOVA IMA, ali bankrota neće biti

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da je za rešavanje dugova lokalnih samouprava potreban sistemski pristup čitave vlade, ali napominje da neće biti bankrota.

Srbija
Izvor: Tanjug

Povodom upozorenja Fiskalnog saveta da će dugovi lokalnih samouprava potopiti državne finansije, ministar Branko Ružić kaže da je uloga tog saveta značajna, a da su podaci o kojima se govori kristalno jasni u pogledu recidiva nekih ranijih vremena i postupaka.

"Potreban je sistemski pristup, jedno ministarstvo ovakve probleme, ako govorimo o više od milijardu evra duga i 300 miliona evra dospelih obaveza koje se još uvek ne servisiraju, svakako ne može rešiti ad hok. Važan je sistemski pristup čitave vlade, poluge postoje, pre svega u Ministarstvu finansija", rekao je Ružić na konferenciji za novinare,

Ukoliko me pitate da li će biti bankrota, siguran sam da ne, istakao je Ružić.

Nemoguće je, kaže on, da u nekim opštinama imate po 15, 16, 17 javnih preduzeća koja se koriste za partijsko zapošljavanje i koje se pojavljuje kao kancer i jede supstancu te opštine, pri tome ne vodeći računa o prihodima i rashodima.

"Taj stepen neodgovornosti je nedopustiv i u svakom slučaju ako gledamo da sistemskim pristupom rešimo ovaj problem, onda moramo da sagledamo i potencijale modele i mogućnosti kako to razrešiti, ali ne smatram da je toliko alarmantna situacija da bi nešto bilo dovedeno u stanje destrukcije", naveo je ministar.

On ipak smatra da je situacija takva da šalje jasnu poruku vladi da se sa tim problemom mora uhvatiti ukoštac.

Govoreći o racionalizaciji, Ružić je rekao da je 2013. godine kvota bila 123.800 zaposlenih u sistemu lokalne samouprave, a da će do kraja 2018. godine to biti svedeno na 100.700.

"Administrativne procedure isti u svim opštinama"

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu u partnerstvu sa SKGO razvilo je 188 modela administrativnih postupaka u devet oblasti na lokalnom nivou, što znači da će procedure u opštinama i gradovima biti iste, a ministar Branko Ružić kaže da je reč o revolucionarnom projektu.

"Želeo bih da izrazim zadovoljstvo zbog jednog revolucionarnog projekta koji se prvi put u Srbiji dešava, a sve u funkciji uređivanja sistema", rekao je Ružić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Istakao je da su modeli administrativnih postupaka i njihova standardizacija najširoj javnosi dali odgovore na pitanje šta rade lokalne samouprave, kome treba da se obrate i šta im je potrebno da bi ostvarili svoja prava.

Prema njegovim rečima, standardizovani postupci obezbeđuju zakonitost u radu, ubrzanje postupka, odlučivanje o zahtevima građana, kao i do ujednačavanja prava građana i privrede u svim lokalnim samoupravama, a tim se dobija pravna sigurnost.

Pored toga primena modela obezbeđuje veću transparentnost u radu uprave, smanjenje rizika ili potencijalnog rizika od korupcije i individualizaciju odgovornosti.

"Modeli administrativnih postupaka jesu i preduslov za elektronsku razmenu i pribavljanje podatak po službenoj dužnosti između lokalnih i državnih organa", rekao je Ružić i dodao da će se nastaviti sa ažuriranjem, a da se svih 188 modela mogu naći na sajtu ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i SKGO.