Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Šabić: Sraman zahtev Novog Sada da se izvinim

Rodoljub Šabić Foto: Medija centar Beograd

Šabić: Sraman zahtev Novog Sada da se izvinim

Šabić je potvrdio da je Poverenik svojim zaključkom obustavio postupak po žalbi Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije, kojim je od Novog Sada traženo dostavljanje određenih informacija.

Srbija
Izvor: Agencije

Administracija Grada Novog Sada očekuje javno izvinjenje od Poverenika za informacije Rodoljuba Šabića koji iznošenjem, kako kažu, neistinitih informacija tendenciozno nanosi štetu samom Gradu. Sa druge strane, Šabić smatra da je saopštenje gradske uprave Novog Sada "neverovatan, a sasvim providan pokušaj obmanjivanja javnosti".

Reagujući na saopštenje administracije Novog Sada i gradonačelnika Miloša Vučevića, Šabić je potvrdio da je Poverenik svojim zaključkom obustavio postupak po žalbi Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije, kojim je od Novog Sada traženo dostavljanje određenih informacija.

Taj postupak, naglasio je Šabić, uopšte nije bio predmet javnog saopštenja Poverenika i zahteva da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu preduzme odgovarajuće korake protiv više lokalnih samouprava, uključujući i Grad Novi Sad.

U tom prvom postupku predmet zahteva Saveta za borbu protiv korupcije bile su informacije o ugovorima o zakupu poslovnog prostora. I u tom slučaju Grad Novi Sad nije postupio po zakonu, nije informacije "pravovremeno" dostavio, pa je usledila žalba Saveta Povereniku, objasnio je Šabić.

"Tek posle toga, grad je postupio po zahtevu, pa je Poverenik obustavio postupak. Ali, naravno, ni ta činjenica ne znači da nije počinjen prekršaj, zbog koga bi nadležno ministarstvo trebalo da pokrene odgovarajući postupak", ukazao je Šabić u pisanoj izjavi.

Šabić dodaje da je mnogo važnije to što se Poverenikovo saopštenje uopšte nije odnosilo na to kršenje zakona, već na sasvim drugo, u kome su predmet zahteva Saveta za borbu protiv korupcije informacije koje se odnose na broj zaposlenih koji se finansiraju na teret Grada Novog Sada, kao i na strukturu budžetskih prihoda i rashoda grada.

"Grad je ignorisao i ovaj zahtev, pa je nakon proteka zakonskog roka Savet podneo žalbu Povereniku. Postupak po toj žalbi je u toku", dodao je on.

"Neću da se bavim spekulacijama u vezi sa tim da li iza saopštenja Grada Novog Sada stoji svesna namera da se obmane javnost i pokuša diskreditovati institucija Poverenika, ili je reč o konfuziji i nepoznavanju stanja u sopstvenim arhivama", naglasio je Šabić.

U svakom slučaju, predočio je on, smatram besramnim da gradske vlasti od mene traže da se zbog bilo čega izvinjavam.

"Oni su ti koja treba da se izvine meni, a još pre građanima Grada Novog Sada, u čije ime vrše vlast, koju ovakvim jeftinim potezima ozbiljno diskredituju", zaključio je Šabić.