Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SAD PORUČUJU PRIŠTINI: Nećemo blokirati rusku inicijativu za formiranje novog Specijalnog suda

Foto: eastjournal.net

SAD PORUČUJU PRIŠTINI: Nećemo blokirati rusku inicijativu za formiranje novog Specijalnog suda

Američke diplomate u Prištini upozorile su predstavnike centralnih kosovskih vlasti da bi mogao da bude aktiviran "Plan B" za formiranje Specijalnog suda, ukoliko važeći zakon bude ukinut u kosovskoj skupštini.

Srbija
Izvor: RTS

Poruku Sjedinjenih Država preneo je vršilac dužnosti američkog ambasadora u Prištini, Stiven Benks, prenosi Koha ditore.

Izvori novina u kabinetu premijera preneli su da je Benks ove nedelje imao nekoliko sastanaka sa šefovima institucija, podsećajući ih na posledice koje će Kosovo imati ukidanjem Zakona o Specijalnom sudu.

"Vršilac dužnosti američkog ambasadora u Prištini, Benks, sastao se juče sa premijerom Haradinajem i objasnio mu posledice ukidanja Zakona o Specijalnom sudu. Rekao je da SAD u Savetu bezbednosti UN neće blokirati nikakvu rusku inicijativu u vezi sa stvaranjem sličnog suda", preneo je izvor lista.

Sinoć su se oglasile i zemlje Kvinte, poručivši Prištini da napusti svaku pomisao o ukidanju ili ponovnom pregovaranju o bilo kom aspektu Zakona o specijalizovanim većima.

"Takav potez postavlja pod znak pitanja posvećenost Kosova vladavini prava i njime se rizikuje sve ono što je Kosovo postiglo. Postavlja interese određenih pojedinaca iznad interesa kosovskog društva. Osuđujemo takav potez i svako ko to podržava odbaciće partnerstvo Kosova sa našim zemljama", naglašava se u zajedničkom saopštenju predstavnika zemalja Kvinte.

Njihova reakcija usledila je nakon što je premijer Ramuš Haradinaj izjavio da će vlada podržati stav skupštine ukoliko bude ukinut Zakon o Specijalnom sudu i posle najave predstavnika pokreta "Samoopredeljenje" da će podržati ukidanje Zakona u kosovskoj skupštini.