Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SAD za formiranje ZSO, ali i članstvo Kosova u Interpolu

Savet bezbednosti Foto: UN

SAD za formiranje ZSO, ali i članstvo Kosova u Interpolu

"Mali korak ka partnerstvu Kosova s Interpolom je u našem zajedničkom interesu", kazao je američki predstavnik.

Srbija
Izvor: Tanjug

Predstavnik SAD na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu pozvao je Beograd i Prištinu da bez odlaganja primene briselske sporazume uključujući sporazum o ZSO založivši se takođe za prijem Kosova i Interpol i smanjenje budžeta Unmika.

On se zahvalio se kosovskoj policiji na borbi protiv terorizma, rekavši da je ona bila predugo isključena iz međunarodne policijske zajednice i zatražio uključivanje Kosova u Interpol.

"Mali korak ka partnerstvu Kosova s Interpolom je u našem zajedničkom interesu", kazao je američki predstavnik.

On je zatražio o Beograda i Prištine da bez odlaganja primene sporazume postignute u okviru dijaloga pod okriljem EU, uključujući one o telekomunikacijama i Zajednici srpskih opština (ZSO).

Američki ambasador je optužio SB da živi u prošlosti i kazao da njegova država podržava zahtev za smanjenje budžeta Unmika kojim bi ova misija bila smanjena, kao i da Vašington traži da se o izveštajima generalnog sekretara UN od sada raspravlja na svakih šest, a ne na svaka tri meseca.

"Moramo da priznamo ono što priznajemo svaka tri meseca, da je mandat Unmika najvećim delom ispunjen, sada je vreme da se ozbiljno smanji njegovo prisustvo i mi podržavamo zahtev za smanjenje budžeta Misije UN", naveo je američki predstavnik koji je u izlaganju kazao i da bi deo sadašnjeg ljudstva misije UN na Kosovu mogao da se iskoristi u drugim delovima sveta.

Istakao je da je Vašington srećan zbog mirne promene vlasti u Prištini i podsetio na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Kosovom.

"To je ogromna prekretnica koja će uticati na privredu i živote ljudi na Kosovu", rekao je predstavnik SAD u SB UN i dodao da u vezi s ekonomijom vlasti u Prištini imaju još mnogo ozbiljnog posla u vezi sa korupcijom i nezaposlenošću.