Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SADA SE SVI PRAVE LUDI: Zbog gluposti ministarstva, Srbija "kraća" 175 miliona evra za poljoprivredna ulaganja!

Ilustracija: Nova borba

SADA SE SVI PRAVE LUDI: Zbog gluposti ministarstva, Srbija "kraća" 175 miliona evra za poljoprivredna ulaganja!

Srbija neće imati pravo na korišćenje novca iz IPARD fonda Evropske unije.

Srbija
Izvor: Blic

Kako navodi dnevni list "Blic" EU je odbila zahtev za akreditaciju Srbije a sredstva iz tog razvojnog fonda, što znači da Srbija neće imati novih 175 miliona evra iz Evrope za svoje poljoprivrednike.

Iz Brisela su tako odlučili pošto iz našeg Ministarstva poljoprivrede nisu obezbedili kadrove koji će u Upravi za agrarna plaćanja biti zapolseni na obrađivanju zahteva za dobijanje novčanih sredstava.

EU je odbila zahtev za akreditaciju Srbije za korišćenje para iz IPARD fondova, zbog čega 175 miliona evra ostaje nedostupno za srpske poljoprivrednike, saznaje "Blic".

Dnevni list "Blic" navodi da njihov izvor iz Vlade tvrdi da je to bruka za ministarstvo koje je vodila Snežana Bogosavljević Bošković jer su nepripremljeni aplicirali u aprilu za novac.

"Generalni sekretarijat za poljoprivredu ima proceduru kako se odobrava akreditacija za njihov novac. Postoje standardi koji moraju da se ispune, a najvažniji se odnosi na obezbeđivanje stručnjaka koji poznaju evropsko zakonodavstvo. Mi ih nemamo, pa je nejasno zašto se ministarka Bogosavljević upustila u ovakav poduhvat. Išlo se po principu "ako prođe - prođe", što je velika bruka za zemlju", navodi sagovornik tog medija.

Prema njegovoj oceni, konkurs je bio kasno raspisan i zbog administrativnih manjkavosti, srpska poljoprivreda neće dobiti 175 miliona evra bespovratnih sredstava.

Međutim, očito je da se bivša ministarka Snežana Bogosavljević Bošković i sadašnji ministar Branislav Nedimović ne slažu, pošto bivša ministarka navodi da ti navodei nisu tačni, te da je konkurs raspisan na vreme ali da ona ne zna šta se dešavalo otkako nije ministarka. Sa druge strane, Nedimović je potvrdio za "Blic" da od sredstava IPARD fonda za naše poljoprivrednike nema ništa, ali i on je odbio da bilo šta komentariše pošto "nije bio uključen u te aktivnosti".