Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SAMO U SRBIJI Hitnoj pišu kaznu zbog žute trake!

Ilustracija/ Foto: svet.rs

SAMO U SRBIJI Hitnoj pišu kaznu zbog žute trake!

​Zaposleni u Hitnoj pomoći u Beogradu prinuđeni su da se saobraćajnoj policiji pravdaju zašto su vozili žutom trakom.

Srbija
Izvor: Alo

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano je da vozila Hitne pomoći, policija i vatrogasci smeju da voze žutom trakom samo s uklјučenim sirenama i rotacijom. Međutim, problem predstavlјa to što kamere postavlјene po ulicama nekada po danu, kada je jaka svetlost, ne mogu da zabeleže da je rotacija uklјučena, zbog čega na adresu Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć grada Beograda stižu prijave zbog kršenja propisa.

– Često se dešavalo da nam stignu prijave zbog vožnje u žutoj traci, što za nas predstavlјa dodatni posao, jer moramo policiji da dokazujemo da je u pitanju bio hitan slučaj. Iz dokumentacije izvlačimo vreme kada smo primili poziv i razlog zašto smo išli na teren. Iako su do sada sve prijave odbačene, i nikad nismo platili kaznu, to za nas predstavlјa dodatni posao i nikada se ne zna šta će se s tim prijavama desiti – kaže Goran Čolaković, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograda. On ističe da se Hitna pomoć bavi izuzetno odgovornim poslom i da bi trebalo dozvloiti vozilima te ustanove da se slobodno kreću žutom trakom i kad nije uklјučen rotacija.

– Hitna pomoć je uvek na zadatku i za svakog pacijenta, pa makar i ne bio životno ugrožen, izuzetno je važno da što pre dobije pomoć. Kada taksisti imaju tu privilegiju, trebalo bi dozvoliti i Hitnoj pomoći, koja spasava živote i kojoj svaki sekund znači – zaklјučuje Čolaković.