Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
 Sarajevski samit - prilika za rešavanje regionalnih problema?

Samit 100 u Sarajevu/ Foto: klix.ba

Sarajevski samit - prilika za rešavanje regionalnih problema?

Povodom Samita 100 "biznis-lidera" jugoistočne Europe, koji se istovremeno održava u Sarajevu, Bećirović je rekao da je svim zemljama regiona potreban "snažan iskorak" u ekonomskom razvoju

Srbija
Izvor: Tanjug

Regionalni samit šefova država, koji se održava danas i sutra u Sarajevu u okviru procesa "Brdo-Brioni", prilika je za rešavanje brojnih regionalnih problema, a poseban značaj, prema ocenama stručnjaka, ima ekonomski deo samita 100 biznis-lidera jugoistočne Evrope, piše danas "Dojče vele".

Nemački medij navodi da su ambicije regionalnih lidera na samitu u Sarajevu jačanje političkog dijaloga u regionu i saradnja sa Evropskom unijom uz podršku Hrvatske i Slovenije kao njenih punopravnih članica.

O brojnim regionalnim problemima, koja uključuju i odnose između Zagreba i Beograda, govorio je za Dojče vele direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane Zijad Bećirović, koji je, između ostalog, ocenio da Hrvatska "trenutno ima slabe odnose sa Srbijom kojoj uslovljava nastavak pregovora sa EU", a da je u Hrvatskoj na sceni "reinkarnacija ideologija poraženih" u Drugom svetskom ratu.

Srbija će, smatra on, uskoro morati da se i definitivno opredeli za EU ili Rusiju.

"Situacija u Crnoj Gori, gde je formirana prelazna vlada, prilično je nestabilna. I na Kosovu imamo nestabilnu vlast i masovne proteste", rekao je Bećirović.

Ni odnosi između Zagreba i Sarajeva, kako je naglasio, nisu na dobrom nivou.

"Situacija u BiH je najkomplikovanija od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a u pitanju je i opstanak na vlasti Milorada Dodika. Događaji u Makedoniji, abolicija najviših predstavnika makedonskog režima od strane predsednika Đorđa Ivanova, nezakonita prisluškivanja i svakodnevni masovni protesti u ovoj državi pokazuju da je kredibilitet pojedinih ucesnika u procesu 'Brdo-Brioni' krajnje upitan“, smatra Bećirović.

Podsetio je i da Slovenija i Hrvatska, kao vodeće članice procesa, imaju drugačije poglede na brojna regionalna pitanja.

"Nedavni razvoj dogadaja oko arbitraža izmedu Hrvatske i Slovenije slab je primer drugim državama u regionu. Logika je jednostavna. Ako dve zemlje koje su partneri u EU i saveznice u NATO imaju takve međusobne odnose, šta možemo očekivati od drugih zemalja u regionu?", upitao je.

Povodom Samita 100 "biznis-lidera" jugoistočne Europe, koji se istovremeno održava u Sarajevu, Bećirović je rekao da je svim zemljama regiona potreban "snažan iskorak" u ekonomskom razvoju kao, kako ocenjuje, bitan preduslovu za stabilnost i mir na ovom području.

"Zabrinjava cinjenica da većina zemalja ima niži BDP nego uoči raspada bivše SFRJ. Bez ekonomskog napretka, nikakvi susreti na predsedničkom nivou, pa ni proces 'Brdo-Brioni', neće puno značiti“, naveo je Bećirović.

Kao poseban problem istakao je da "predsednici u regionu imaju uglavnom protokolarnu ulogu".

"Bilo bi daleko primerenije i korisnije da u ovom procesu učestvuju premijeri i izvršna vlast, a da ih predsednici simbolički podrže. Ovako, stiče se utisak da predsednici preuzimaju određene obaveze za koje nemaju nadležnosti, što potom može dovesti i do nesuglasica na unutrašnjoj političkoj sceni", zaključio je Bećirović.

Proces „Brdo“ započet je u januaru 2010. na sastanku tadašnjih premijera Slovenije i Hrvatske - Boruta Pahora i Jadranke Kosor.

Cilj procesa bio je pružanje podrške bezbednosti i saradnji izmedu zemalja bivše Jugoslavije i Albanije.

Ulaskom Hrvatske u EU, "Brdu" su dodati i "Brioni", te je proces nastavljen pod imenom "Brdo-Brioni", podseća Dojče vele.