Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ŠARČEVIĆ ZAVODI RED: Ukidaju se "lažna odeljenja" u školama u Srbiji

Mladen Šarčević, Foto: Tanjug

ŠARČEVIĆ ZAVODI RED: Ukidaju se "lažna odeljenja" u školama u Srbiji

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da su prethodnih godina u školama u Srbiji pravljena "lažna odeljenja" sa malim brojem učenika kako bi se sačuvala radna mesta u prosveti, te da se tome moralo stati na put.

Srbija
Autor: Tanjug

Mladen Šarčević je rekao da podatak sindikata da će u školama u Srbiji od ove školske godine biti 800 odeljenja manje, treba uzeti sa rezervom jer, kako tvrdi, nisu koristili dobru metodologiju.

Za tehnološke viškove u prosveti, nastale zbog smanjenja broja odeljenja, rešenje vidi u odlasku u penziju svih starijih od 65 godina, kao i u otpremninama i prekvalifikaciji.

"Rešili smo da kontrolišemo sistem. Imate u osnovnim školama da je prosek đaka po odeljenju 19,2, a zašto nije kvalitet nastave na tom nivou? Zašto nemaju svi četvorke ili petice u školi?", upitao je ministar.

Prema njegovim rečiam, 19 đaka po odeljenju nema ni u jednoj evropskoj zemlji. "To je u privatnim školama privilegija", pojašnjava ministar.

Podseća da po zakonu odeljenja treba da imaju 25 učenika i pita zbog čega su se svih prethodnih godina pravila lažna odeljenja sa malim brojem đaka.

"Sve je to bilo zarad zaposlenosti, đaci su tu bili u trećem planu. Moramo naučiti naše ljude da postoji prekvalifikacija, da postoje otpremnine - obezbeđeno je 1.200, da oni koji imaju 65 godina treba da idu u penziju", naglasio je ministar.

Šarčević ističe da takvih u sistemu ima oko 900 i da je im aktuelni zakon o radu to dozvoljava, ali da će ih poseban lels specijalis naterati da odu u penziju.

U sistemu ima i nastavnika, kako kaže, koji su ostali potpuno bez norme, ali godinama primaju platu i ne prihvataju posao, te da će to morati da se promeni – da prihvate posao ili da uzmu otpremninu.