Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Saudijski šeik na crnoj listi Vlade Srbije!

Ilustracija NB

Saudijski šeik na crnoj listi Vlade Srbije!

Na sajtu Vlade Srbije objavljeno ime šeika El Hababija kao potencijalnog teroriste sa više lažnih imena

Srbija
Izvor: FoNet/Tanjug

Vlada Srbije je, na osnovu Zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma, na listu "označenih lica" stavila šeika Najefa Salama Muhamada Ujaim el Hababija iz Saudijske Arabije, koji je Al Kaidin emir istočne zone Avganistana, objavljeno je na sajtu Vlade.

Šeik el Hababi, kako se navodi u rešenju Vlade od 17. maja, rođen je 1980. ili 1981. godine i koristi više lažnih imena - Faruk el Kahtani, Faruk el Katari, Farouk el Kahtani el Katari, Šeik Faruk el Kahtani, Šaik Imran Farouk, Šeik Farok el Katari.

U Avganistanu je od 2009. i vodi bataljon Al Kaide u toj zemlji od sredine 2010. godine. Nacionalnost mu je saudijska, a poseduje katarski pasoš izdat 2007. godine, sa trenutnom adresom u Avganistanu.

Komitet UN uspostavljen rezolucijama 1267 (1999.), 1989 (2011.) i 2253 (2015.), odobrio je 28. marta El Hababijev unos u Listu sankcija za Islamsku državu i Al Kaidu protiv pojedinaca, grupa, preduzeća i entiteta koji podležu zamrzavanju imovine, zabrani putovanja i embargu na oružje.