Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SAVET BEZBEDNOSTI UN: Danas na sednici o KiM

Savet bezbednosti, Foto: Tanjug

SAVET BEZBEDNOSTI UN: Danas na sednici o KiM

Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija biće razmatran najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a i situaciji na Kosovu. Srbiju će predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Srbija
Izvor: Tanjug

Ministar Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu UNMIK-a u izveštajnom periodu, od 16. aprila do 15. jula ove godine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Kako se ističe u saopštenju, Dačić će izneti našu ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji i delovanju UNMIK-a.

Učešće na sednici Saveta bezbednosti UN biće i prilika za susret sa generalnim sekretarom te organizacije, kao i predsedavajućim Savetu bezbednosti za mesec avgust, stalnim predstavnikom Egipta pri Ujedinjenim nacijama.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres ocenio je u najnovijem izveštaju da se dijalog Beograda i Prištine suočava sa ozbiljnim izazovima, upozorivši da nema dovoljno napretka, uključujući i Zajednicu srpskih opština, i pozvao obe strane da ožive proces.

U Izveštaju o aktivnostima UNMIK-a i situaciji na Kosovu u periodu od 16. aprila do 15. jula navodi se da u tom periodu nije postignut napredak u primeni postojećih sporazuma o uspostavljanju ZSO ni kada je reč o integraciji pravosuđa.

"Ohrabrujem privrženost načelu da se nesuglasice moraju rešavati isključivo mirnim sredstvima. Pozivam one koji će formirati novu kosovsku vladu da vladaju odgovorno, a buduću opoziciju da radi konstruktivno na promovisanju transparentnosti i odgovornosti. Vladavina prava i njegova nepristrasna primena predstavlja kamen-temeljac u osnovi svakog demokratskog društva", naveo je Guteres u tromesečnom izveštaju koji će biti razmatran na sednici SB UN u Njujorku.