Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SB UN o Kosovu: Ban zabrinut tempom sprovođenja dogovorenog

Savet bezbednosti Foto: UN

SB UN o Kosovu: Ban zabrinut tempom sprovođenja dogovorenog

U Njujorku će danas biti održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena Kosovu na kojoj će Srbiju predstavljati prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Srbija
Izvor: Tanjug

Na sednici će biti razmotren izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o radu Unmika i situaciji na Kosovu u proteklom tromesečnom periodu.

Izveštaj će, kako se očekuje, predstaviti šef Unimka Zahir Tanin.

Dačić će, kako je najavljeno iz ministarstva spoljnih poslova, u svom izlaganju dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara UN i izneti našu ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji i delovanja Unmika.

Učešće je najavila i kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku.

Ban je u izveštaju izrazio zabrinutost zbog spore primene dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine u poslednjih godinu dana.

U izveštaju koji obuhvata period od 16. januara do 15. aprila ove godine on je ocenio da na Kosovu još puno toga treba uraditi na promovisanju veće tolerancije i pomirenja među zajednicama, na obezbeđivanju zaštite manjinskih prava, kao i na tome da se olakša povratak raseljenih, podrže njihova imovinska prava i zaštiti verska tradicija.

Generalni sekretar je pozdravio, kako je naveo, posvećenost kosovskog predsednika i premijera procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i postizanju pune primene dosad postignutih sporazuma, naročito uspostavljanju Zajednice srpskih opština, ali je konstatovao spor tempo primene.

"Sa zabrinutošću konstatujem spor tempo implementacije u poslednjih 12 meseci i nadam se da će dosad preduzeti pozitivni koraci uz posredovanje EU biti praćeni energičnim naporima da se dovrše preostali koraci i reše druga pitanja u bliskoj budućnosti", istakao je Ban.

Povodom političke atmosfera na KiM on je istakao da nasilje u svakom obliku ostaje neprihvatljivo sredstvo izražavanja političkih stavova i ponovio apel svim kosovskim liderima da deluju odgovorno kada raspravljaju o gorućim problemima.

Ban je i u ovom izveštaju ponovio da se Kosovo suočava sa značajnim izazovima u oblasti o vladavini prava.

Uz izveštaj generalnog sekretara UN objavljen je i aneks izveštaja visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini o delovanju Euleksa u istom periodu.