Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Selaković: Brisel može da prekine hrvatske provokacije

Foto: Tanjug

Selaković: Brisel može da prekine hrvatske provokacije

Želim da verujem da je EU nastala na tradiciji anti-fašizma i da neće dozvoliti nikakve rehabilitacije tih užasnih ideologija, izjavio je ministar Selaković za RTS

Srbija
Izvor: RTS

Ministar pravde Nikola Selaković kaže da jedino Brisel može da stavi tačku na niz provokativnih poteza Hrvatske i dodaje da je pristigla reakcija Evropske komisije formalna, jer se oglasila portparolka, a ne oni na koje je adresirano pismo premijera Srbije.

"Želim da verujem da će drugačije reakcije biti, želim da verujem da je EU nastala na tradiciji antifašizma, da se više nikada ratni sukobi ne bi ponovili. Svaka vrsta rehabilitacije tih užasnih anticivilizacijskih ideologija, nije nešto što je tekovina EU i zašta se EU zalaže", rekao je Selaković za RTS.

On kaže da što se "ludilo više ponavlja" to se manje može kontrolisati, te da se na taj način zapale mase koje misle da su ovakve stvari normalne.

"Želim da se ovo završi što pre. Srbija je oktenuta budućnosti. Srbija nije davala nikakav povod za ovakve događaje i za našu državu važna je politička stabilnost jer ona znači ekonomsku stabilnost, više investicija", naglasio je ministar.

Kako kaže, plaši se da se situacija otrgla kontroli i da je zbog toga potreban glas Brisela, koji će da kaže "prestanite da veličate teroriste, naciste, prestanite da prekrajate istoriju".

Pristigla reakcija od Maje Kocijančić, nastavlja on, zvuči strogo formalno, čim se oglašava portparol, a ne oni na koje je adresirano pismo predsednika vlade.

"To je više reda radi reagovanje, nema tu neke suštine. Evropska komisija poziva na dobrosusedske odnose u regionu zapadnog Balkana. Treba znati da to podrazumeva dve strane", kaže Selaković.

On je dodao da Srbija nikakvim svojim stavom nije doprinela diplomatskom konfliktu i da nikakvim postupkom nije isprovocirala ovakve događaje u Hrvatskoj, kao što je oslobađajuća presuda Stepincu, Glavašu, podizanje spomenika Miru Barišiću.

"Podižete spomenik čoveku, koji je osuđen za terorizam, a da u EU ostaju nemi, i da nam pričaju o dobrosusedskim odnosima onda to nije dobra reakcija",zaključio je on.