Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Selaković: Hrvati se diče onim čega se civilizovan svet stidi

Nikola Selaković/ Foto: dnevnevesti.rs

Selaković: Hrvati se diče onim čega se civilizovan svet stidi

Ministar pravde Nikola Selaković ocenio je danas da je situacija u regionu složena i da se pokazalo da su izbori bili pametan politički potez, jer je Srbija jedina država zapadnog Balkana koja nema političku krizu.

Srbija
Izvor: Tanjug

Selaković kaže da nije čudo što Srbiju nazivaju "sidrom stabilnosti u regionu", i dodao da je predsednik vlade ukazao da je izložen pritiscima koji proizilaze iz činjenice da je regionalna situacija složena, imajući u vidu najnovija zbivanja i učestale incidente iz Hrvatske.

Prema njegovim rečima, nije normalno podizanje spomenika teroristi Miru Barešiću, kao i sve učestaliji incidenti u Hrvatskoj.

"Oni se diče nečim čega se civilizovan svet stidi. Bojim se da ovo nije kulminacija. Bojim se da ovo nije najgore. Sve se ovo dešava u jeku predizborne kampanje, ali to ne može da bude opravdanje", rekao je Selaković.

Ministar pravde kaže da bi normalna država sprečila podizanje spomenika teroristi koji je tokom hapšenja uzvikivao "Živeo Ante Pavelić" i osudila tako nešto, a da se u Hrvatskoj desilo suprotno i da su na otkrivanju spomenika bili ministri iz hrvatske vlade.

"Regionalna kriza jeste pritisak za novu vladu, a i pritisak na Srbiju koja će znati šta je njen zadatak, kako da se ponaša. Uveren sam da je Vučić, kao mandatar svestan toga", naglasio je Selaković.

Istina je, kako kaže, da je Hrvatska pokušavala da blokira otvaranje poglavlja 23, nasuprot činjenici da je ona bila među državama EU koje su podržale akcioni plan.

"Bojim se da su priče oko blokade poglavlja 23 i sve što se dešava sada nešto što Hrvatska radi samostalno. Setite se kada je (Boris)Tadić bio predsednik Srbije, a (Stipe) Meseć Hrvatske, oni su se tada zaklinjali da će podržati Srbiju na putu ka EU", rekao je Selaković.

On je dodao da je Hrvatskoj jedan od uslova za ulazak u EU bilo da donose presude za zločine, a da sada imamo situaciju da je poništena presuda Branimiru Glavašu.

"Hrvatskoj blokiranje 23 poglavlja i pominjanje univerzalne nadležnosti kao problema, samo je jedan od problema koji se našao kao pogodan, ali to nije bio stvarni povod", rekao je ministar pravde i dodao da je 153 Srba zahvaljujući tom zakonu osuđeno zbog zločina na području Hrvatske.

On izrazio bojazan da ova dešavanja nisu kulminacija i da to neće biti ni 5. avgust, na obeležavanje Oluje i da nije siguran da će izbori dovesti do promena.

Selaković kaže da će Srbija i RS 4. avgusta obeležiti Oluju u zemunskom naselju Busije.

"Obeležićemo to na dostojanstven način. Moramo da obeležavamo i pričamo deci istinu o tome", rekao je ministar i pozvao građane da 4. avgusta u 20 sati dođu u Busije i na dostojanstven način pokazati odnos Srbije prema Oluji.