Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SELAKOVIĆ O NAJAVLJENOJ DEKLARACIJI: Cilj je očuvanje jezika i kulture

Nikola Selaković/ Foto: dnevnevesti.rs

SELAKOVIĆ O NAJAVLJENOJ DEKLARACIJI: Cilj je očuvanje jezika i kulture

Generalni sekretar predsednika Srbije rekao je da najavljena Deklaracija Srbije i RS o opstanku srpske nacije i srpskog naroda nije motivisana dnevnopolitičkim potrebama kao ni velikosrpskim nacionalizmom.

Srbija
Izvor: RTS

Nikola Selaković je rekao da srpski narod ima pravo da traži mesto opstanka u globalnom svetu.

Ističe da je cilj deklaracije očuvanje srpskog jezika i kulture.

Selaković navodi da opasnost kojoj su izloženi srpski jezik i kultura nije samo u generacijama Srba koji su u rasejanju, već je to vidljivo i u okruženju, na teritorijama na kojima Srbi žive vekovima, a na kojima su ugroženi jezik i opstanak.

"Kad nema jezika, nema ni naroda", poručuje Selaković.

Dodaje da će biti predložene određene mere koje će pomoći da se sačuvaju jezik, pismo i identitet.

Selaković je naveo i pozitivno iskustvo iz Švajcarske gde je na "fantastičan odjek" naišao pokušaj srpskog ministarstva da se sačuva srpski jezik kroz incijative putem ambasada.

Kako je rekao, najnormalnija stvar u svetu su institucije kao što su nemački Geteov institut ili španski Institut Servantes.

"Zašto mi ne bismo imali naš institut?", upitao je Selaković.

Ističe da se ide ka tome da to bude deklarativni i pravni akt koji će usvojiti najviša zakonodavna tela Srbije i RS i dodaje da nije reč o pitanju koje tretira teritorijalni status Srbije i RS.

"Srbija je primer garancije prava manjina. Ništa više od toga ne tražimo za Srbe u drugim državama regiona", kaže Selaković.