Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ŠESTA ŽRTVA MALIH BOGINJA je četvorogodišnje dete iz Vranjske Banje

Foto: mondo.rs

ŠESTA ŽRTVA MALIH BOGINJA je četvorogodišnje dete iz Vranjske Banje

Četvorogodišnje dete iz Vranjske Banje šesta je žrtva malih boginja, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Srbija
Izvor: RTS

Kako je objavljeno na sajtu instituta, Klinički centar Niš je juče prijavio smrtni ishod kod deteta od četiri godine iz Vranjske Banje, koje nije bilo vakcinisano.

Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku došlo je do razvoja zapaljenja pluća.

Direktor Kliničkog centra doktor Zoran Radovanović kaže da je dete skoro četiri nedelje bilo na lečenju u Kliničkom centru i da je preminulo zbog komplikacija usled malih boginja.

Uz sve napore naših lekara, uz sve znanje i iskustvo, savremenu aparaturu, nismo uspeli da spasemo njegov život, kaže doktor Radovanović.

Dodaje da je kroz kampanju nestručnih ljudi došlo do masovnog razmišljanja da deca ne treba da se vakcinišu, te na kraju bude ovakav ishod.

Od oktobra prošle godine do danas u Srbiji je registrovano 2.838 slučajeva malih boginja, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najmlađa obolela osoba stara je 15 dana, a najstarija ima 65 godina.

Kod 318 pacijenata registrovana je upala pluća i to je najčešća teža komplikacija malih boginja, dok je jedan pacijent imao zapaljenje mozga.