Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Si Đinping: Kina i Srbija 60 godina rame uz rame

Izvor: srbijakina.rs/CRI Online

Si Đinping: Kina i Srbija 60 godina rame uz rame

Predsednik Kine Si Đinping u atorskom tekstu u "Politici" objašnjava da Srbi i Kinezi 60 godina stoje rame uz rame i imaju vanremensko prijateljstvo.

Srbija
Autor: Si Đinping/Politika

Prenosi deo pisma kineskog predesednika:

"Na poziv predsednika Tomislava Nikolića, narednih dana ću boraviti u državnoj poseti Republici Srbiji. Mnogo mi je drago što imam priliku da, u vreme kada je sve prekriveno cvećem, posetim lepu zemlju koja obiluje narodnim predanjima, prijateljsku Srbiju.

Očekujem da sa predsednikom Nikolićem i drugim srpskim rukovodiocima zajedno razgovaramo o našem prijateljstvu, planiramo saradnju, razmišljamo o budućnosti i zajednički podignemo strateško partnerstvo na novi nivo.

Srbija je zemlja duge istorije i veličanstvene kulture, zauzima važno mesto u Centralnoj i Istočnoj Evropi i na Balkanu. Hiljadama godina su se na ovim prostorima susretale kulture Istoka i Zapada, što je dovelo do napretka civilizacije. U ovom procesu, vredan i hrabar srpski narod pisao je herojsku pesmu o borbi za samostalnost i slobodu i lepim težnjama za srećnim životom.

Tokom četrdesetih godina prošlog veka, kineski narod se na Dalekom istoku, a jugoslovenski narod u Evropi borio protiv fašizma. Oba naroda izvojevala su pobedu, nacionalno oslobođenje i slobodu.

Početkom pedesetih godina, uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kine i Federativne Narodne Republike Jugoslavije otvara novu stranicu prijateljske saradnje između kineskog i srpskog naroda.

Veliki kineski mislilac Mencije je rekao: „Suština druženja je njegova vrlina”, Proteklih 60 godina kineski i srpski narod su uvek bili jedan uz drugog, rame uz rame, uzajamno negujući posebne simpatije i vanvremensko i iskreno prijateljstvo.

Kao što kaže srpska poslovica: „Prijatelj je cvet jednog trenutka i plod vremena”. Ne možemo zaboraviti poznate filmove kao što su „Valter brani Sarajevo” i „Most”, koji su podigli patriotizam velikog broja Kineza, a pesma „Bela, ćao” je i dan-danas popularna u Kini".