Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SKANDALOZNA IZJAVA američkog profesora da je ubistvo Ivanovića "trebalo Kosovu"

Foto: sputniknews

SKANDALOZNA IZJAVA američkog profesora da je ubistvo Ivanovića "trebalo Kosovu"

Izjava američkog profesora Edvarda P. Džozefa da je ubistvo Olivera Ivanovića možda ono što je Kosovu bilo potrebno, u svakom smislu je skandalozna.

Srbija
Izvor: Tanjug/ RTS

''Ne mogu da zamislim da neko, a pogotovo univerzitetski profesor može da kaže da iz smrti čoveka može da proistekne nešto dobro. Od 2000. godine do danas na KiM je ubijeno više od hiljadu Srba i malo ko je za to odgovarao", istakao je Stefanović.

Takve izjave ne mogu da doprinesu bezbednosti Srba na KiM, odnosima Srba i Albanaca, kao i stabilnosti u regionu'', rekao je Stefanović nakon sastanka sa švajcarskom ministarkom unutrašnjih poslova Simonetom Somarugom.

Stefanović je dodao da se nada da će američki profesor imati prilike da nešto više nauči o KiM, te da shvati kakva je realna situacija u kojoj se nalazi srpski narod.

"Jedino tako može da vidi da ovakve izjave mogu da utiču da odnosi dva naroda na KiM budu lošiji", rekao je Stefanović.

Profesor na vašingtonskom Džons Hopkins Univerzitetu, Edvard P. Džozef, analizirao je ubistvo Olivera Ivanovića u autorskom tekstu za Forin polisi pod naslovom "Ubistvo bi moglo da bude baš ono što je Kosovu bilo potrebno".

Džozef navodi da su na Olivera Ivanovića, kojeg naziva dugogodišnjim liderom srpske zajednice na Kosovu, atentat izvršile "najverovatnije moćni kriminalni elementi", koji, kako ističe, bujaju "na severu, gde vlada bezakonje".

Ta tragedija bi, smatra američki analitičar, "mogla da bude podsticaj za trajni mir na Kosovu".

Prema njegovim rečima, Beograd tvrdoglavo i dalje gaji iluziju da može da odvoji sever od "svoje bivše, otcepljene pokrajine".

"I ta iluzija o Kosovu dovela je do ubistva Ivanovića", kaže Džozef, dodajući da su kosovski Albanci "partneri" Srbiji u istoj toj iluziji.

Džozef istovremeno upozorava da bi eventualna podela Kosova automatski podstakla secesionističke pretenzije Srba i Hrvata u Bosni i Hercgovini.

"Ubistvo Ivanovića je prilika da se konačno razbije ta zavodljiva, ali opasna iluzija o odvajanju teritorije", ocenjuje Džozef.