Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Skoro svaka deseta škola u Srbiji lažira rezultate mature?

Foto: www.15oktobar.edu.rs

Skoro svaka deseta škola u Srbiji lažira rezultate mature?

Skoro svaka deseta osnovna škola u Srbiji je pod sumnjom da lažira rezultate završnih ispita za osmake, zbog čega Ministarstvo prosvete formira posebnu komisiju koja će kontrolisati regularnost ispitnog procesa.

Srbija
Izvor: N1/ Blic

Ako se ponovo posumnja u neregularnosti, sankcije će snositi direktori škola i profesori koji dežuraju na ispitu i pregledaju testove, rekla je pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković, koja je na čelu Republičke upisne komisije.

Na ispitima dežuraju profesori srednjih škola. Testove ocenjuju mešovite komisije u kojima su, uz profesore srednjih škola, i nastavnici drugih osnovnih škola, kako ih ne bi pregledali nastavnici koji su đacima predavali.

Uprkos tome, neki testovi pregledani su po više puta, stalno su pronalažene “greške” u ocenjivanju, pa su pojedini učenici na kraju dobijali i do 10 bodova više u odnosu na prvo ocenjivanje.

Nastavnici su se pravdali da nisu na vreme uočili greške u ocenjivanju pa su morali da revidiraju testove. Svako od njih garantuje potpisom za svaku intervenciju na testu. Mi ne možemo da utvrdimo da li je zaista u pitanju propust ili je neko od ocenjivača sam ispravljao test, kazala je Markovićeva.

Na pitanje u čemu je nečiji interes da lažira rezultate testova učenika kojima ne predaje, ona odgovara da može samo da nagađa da li su u pitanju prijateljske, rodbinske ili neke druge veze ili novac.

Ističe, ipak, da je reč o pojedincima i da velika većina nastavnika savesno obavlja svoj posao. Analize koje radi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, prema saznanjima “Blica” pokazuju da se u gotovo 100, od oko 1.200 osnovnih škola u Srbiji, može posumnjati u regularnost završnih ispita.