Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SLAVNI REDITELJ IMA PORUKU za Republiku Srpsku

Emir Kusturica/ Foto: Telegraf.rs, Milena Đorđević

SLAVNI REDITELJ IMA PORUKU za Republiku Srpsku

Prema mišljenju Emira Kusturice, Bakir Izetbegović iz nekog razloga ne želi mir u Bosni.

Srbija
Izvor: Telegraf.rs, Sputnjik

Jedan od najpoznatijih evropskih filmskih reditelja Emir Kusturica istakao je da referendum o Danu Republike Srpske znači mnogo za čitav taj etitet, obzirom da on predstavlja izjašnjavanje svih naših sunarodnika i ljudi dobre volje koji se ne bore samo za taj dan, nego i za slobodu, odnosno očuvanje naše kulture.

"Prvo je bio pokušaj da se ukine ime i godišnjica Republike Srpske, pa je tek onda uvedeno i pitanje postojanja referenduma. Da je redosled bio obrnut, odnosno da je mogao da bude obrnut, onda bismo mogli da govorimo o tome kako je neumesno ponašanje predsednika Republike Srpske. Ovako kao što je i odbrana slobode u našem narodu uvek na dnevnom redu, tako je i ovaj put vrlo vidljiv proces kojeg Bakir Izetbegović obnavlja i ide stazama svoga oca", rekao je Kusturica oštro kritkujući član Predsedništva Bosne i Hercegovine.

On dodaje da sve što postoji u arsenalu Bakira Izetbegovića pokrenuto je da bi se narušio mir u BiH, a on tvrdi da je slično i sa njegovim Andrićgradom.

"Mi smo hteli da jedan od simbola tog mira bude Andrićgrad, a ja sam shvatio da oni ne žele mir. Višegrad jeste bio muslimanski većinski grad, ali su ga naselili Konjičani koji su morali da odu iz Konjica posle Dejtona i još pre Dejtona, pa se ja pitam – da li je moguće da je reč o apsolutnoj dominaciji i uništenju njima suprotstavljene kulture", zaključio je Kusturica za "Sputnjik".