Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Službeno potvrđeno: Dveri/DSS se nisu žalili na privremene rezultate izbora!

NB

Službeno potvrđeno: Dveri/DSS se nisu žalili na privremene rezultate izbora!

Rezultat od 4,99% nikada nije osporen, što znači da su sve odluke donete na sednici od 29.aprila pravosnažne, saznaje Nova borba.

Srbija
Autor: Nova borba

Nova borba je od Republičke izborne komisije zatražila informaciju o tome da li je bilo ko osporio odluke RIK-a koje su donete na 122. sednici od 29.04.2016. godine. Podsećamo, na sednici RIK od 29.aprila ove godine, proglašeni su privremeni rezultati glasanja na parlamentarnim izborima, sa obrađenih 99.82 odsto biračkih mesta ili 99.45 odsto obrađenog biračkog tela, i doneta je Odluka o ponavljanju izbora na 15 biračkih mesta.

U ovom telu su službeno i izričito naveli da do današnjeg dana (02.maj2016. godine u 14:00 časova) RIK nije primila nijedan prigovor na odluke donete na 122. sednici održanoj 29. aprila 2016. godine.

Redakcija Nove borbe se obratila Dverima, DSS-u, DS-u i pokretu Dosta je bilo sa pitanjem:

Da li su ovlašćena lica tih stranaka podnela prigovor protiv bilo koje odluke ili akta RIK koji su doneti na sednici od 29.aprila 2016. godine.

Pitanja su pod oznakom „HITNO“ upućena danas, 02.maja 2016. godine u 10:40, dakle u prepodnevnim časovima, ali do završetka ovog teksta odgovori nisu stigli, niti je redakcija kontaktirana ovim povodom.

Podsećamo da je predsednik Dveri oštro protestovao upravo na toj sednici, kada je sa galerije sale u kojoj se održavala sednica RIK-a neprimerenim rečima komentarisao privremene rezultate i odluku o ponavljanju.

Nakon kraćeg vremena predstavnici Dveri su u holu sačekali članove RIK-a i uputili im pogrdne reči, posle čega je došlo do nemilih scena koje su eskalirale u fizičko nasilje.

Subotu, 30.april 2016. obeležio je protest opozicionih stranaka ispred zgrade Republičke izborne komisije (bivše zdanje Narodne skupštine).

Pored verbalnog protivljenja proglašenju rezultata izbora po kojima Koalicija DVERI/DSS ima 4,99% osvojenih glasova, a koalicija „Čeda-Boris-Čanak“ 5,02% podrške birača, jasno je da niko od učesnika protesta, a posebno koalicije koje se kreću oko samog cenzusa nisu izrazile službeno protivljenje ovakvim rezultatima, niti su prigovorili odluci o ponavljanju izbora na 15 biračkih mesta.

Članom 95. Zakona o izboru narodnih poslanika je propisano da svaki birač, kandidat i podnosilac izborne liste ima pravo da podnese prigovor Republičkoj izbornoj komisiji zbog povrede izbornog prava u toku izbora ili nepravilnosti u postupku predlaganja odnosno izbora u roku od 24 časa od časa kad je doneta odluka odnosno izvršena radnja koju se smatra nepravilnom, odnosno od časa kad je učinjen propust.

Ovaj rok je istekao 30.aprila u 3 časa ujutru, a eventualni prigovor je do tada mogao biti predat neposredno na pisarnicu RIK-a ili poslat putem pošte.

Ova krajnje neuobičajena praksa, t.j. da se na samoj sednici i nakon sednice “protestuje” protiv odluke, te da se organizuju demonstracije I protesti zbog odluka RIK-a a da se ne poštuje zakonska I službena procedura ulaganja prigovora, nije postojala ni u vreme izbornih krađa u režiji Slobodana Miloševića.

Podsećamo da je i tadašnji DOS, oktobra 2000-te godine, u pravnom smislu izborne malverzacije dokazivao čak i pred Saveznim ustavnim sudom (Izvod iz stenografskih beleški sa sednice Ustavnog suda Jugoslavije, održane 4. oktobra 2000.godine)

Nova borba je jedini medij u Republici Srbiji koji je bunt opozicije sagledao iz ugla pravne procedure koja se vrlo strogo posmatra iz ugla domaćih i međunarodnih posmatrača.

Službeni podaci potvrđuju da su incidenti i protesti organizovani bez bilo kakvog utemeljenja u proceduri koja je poznata i priznata od strane svih učesnika u izbornom procesu, kao i od strane međunarodnih institucija koje posmatraju izbore.

Redakcija moli opozicione stranke, kao i sve građane/birače da na mejl adresu redakcija@novaborba.co.rs dostave dokaze o eventualno izjavljenim prigovorima protiv odluka koje su donete na sednici RIK-a od 29.04.2016. godine.