Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SMRTONOSNA TUBERKULOZA pred vratima Srbije

Ilustracija Foto: Pixabay.com

SMRTONOSNA TUBERKULOZA pred vratima Srbije

Vrsta tuberkuloze za koju nema leka sve je bliže Srbiji.

Srbija
Autor: Alo!

Tuberkuloza, za koju nema leka došla je do “vrata” Srbije. Britanski “Gardijan” navodi da je broj obolelih od te vrste tuberkuloze u susednoj Rumuniji najveći u EU.

Da je u pitanju smrotonosna bolest koja ubija isto kao dok nije postojao lek za običnu tuberkulozu kaže dr Tatjana Radosvaljević, pulomolog. Ona smatra da postoji realna opasnost po Srbiju, s obzirom da je Vršac na samo 14 kilometara od rumunsko-srpske granice.

U pitanju kapljična infekcija, koja se tokom razgovora prenosi sa zaražene na zdravu osobu. Na ovu, kako je nazivaju ekstremno otpornu tuberkulozu ne utiče nijedan poznati lek.

To je takva bolest da može da prođe i nekoliko meseci, a da inficirana osoba ne zna da u sebi nosi bacil, nema nikakve simptome i normalno živi i meša se sa drugim ljudima. Takođe, ne razlikuju se simptomi koji se javljaju kod obične tuberkuloze i one koja je sada u Rumuniji. To su umor, malaksalost, gubitak na težini, znojenje, kašalj, iskašljavanje, a u ispljuvku može da bude i krvi - objašnjava dr Radosavljević i

Doktorka je dodala da je kod nas pre migrantske krize bilo manje od 20 obolelih od obučne tuberkuloze na 100.000 stanovnika, dok se sad to promenilo.

Ako osetite ove simptome možda ste zaraženi, a oni su: umor, malaksalost, gubitak na težini, znojenje, kašalj, iskašljavanje, krvavi ispljuvak.