Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Snažna poruka MATIJE BEĆKOVIĆA: "AKO SI SRBIN, TIČE TE SE KOSOVO"!

Matija Bećković/ Foto: Informer.rs

Snažna poruka MATIJE BEĆKOVIĆA: "AKO SI SRBIN, TIČE TE SE KOSOVO"!

​"Da je Kosovo izgubljeno, govore oni koji su sami izgubljeni!", poručio je srpski akademik u Gračanici.

Srbija
Izvor: RTRS, Večenje novosti

"Srbin je onaj koga se Kosovo tiče. Jer ono nije samo ovde na zemlji već i na nebu i svuda gde ima srpskog naroda. Jerusalim je jedini grad, a ostalo su mesta. Kosovo je jedino polje, a ostalo su poljane. Kosovska bitka je jedina bitka koja traje vekovima, a ostalo su tuče. Kosovo Polje je najveći vrh naše tradicije i naše kulture", rekao je Bećković prilikom posete Gračanici nakon što mu je uručena nagrada "Lazar Vučković", koju bezmalo 50 godina dodeljuje prištinski list "Jedinstvo", inače jedini nedeljnik na Kosmetu na srpskom jeziku.

Bećković u Gračanici nije krio emocije i čast zbog dobijanja nagrade koja nosi ime po tragčno nastradalom pesniku sa Kosova.

"Kosovo je moderno rečeno, DNK srpskog naroda, jer je poezija pobedila istoriju. Jer, istorija ne zna za Kosovku Devojku, ni za Orlovića Pavla, ni braću Jugoviće, ni za njihovu majku, Relju Krilaticu, ni za dete Lauša, ali poezija zna i kako su izgledali i gde su poginuli i kako su se borili i u kojoj su se crkvi pričestili", istakao je Bećković dodavši da je Kosovo više na nebu nego na zemlji "jer je to ono polje sa koga smo krenuli uvis i pod svojim imenom ubrojani u hrišćane".

"Naša velika poezija je krunisana kosovskim ciklusom, a zaključak te poezije je bila pjesma 'Propast carstva Srpskog'", rekao je poznati srpski akademik uz opasku da se stalno govori da je Kosovo izgubljeno, te da to govore oni koji su sami izgubljeni, a da se Kosovo može izgubiti samo ako se izgubi u duhu srpskog naroda, što se neće dogoditi. Posle besede, Bećković je publici govorio i svoje pesme.


 


Lala:  
Pa zašto ne ode na Kosovo? Može sa sve Krunskim savetom (koju li krunu savetuju ;) i pećkim arhiepiskopom (da vidi čovek gde mu je kancelarija). A vođe puta neka im budu Šešelj, dESESovci, nesretnici iz Dveri i ostali turbosVbi...

23.10.2016 22:41h    35     42