Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Socijalisti na kirijama zaradili 50 miliona dinara

Foto: mc.rs

Socijalisti na kirijama zaradili 50 miliona dinara

Samo od izdavanja nekretnina Socijalistička partija Srbije godišnje zaradi oko 50 miliona dinara, zbog čega je uz Srpsku naprednu stranka jedina partija čiji su prihodi tokom 2015. godine prešli 200 miliona.

Srbija
Izvor: Blic

Najbogatija stranka je ubedljivo SNS, koja ima dva puta veće prihode od socijalista, ali oni najviše i troše. Ipak, ako se bogatstvo meri u prilozima i nekretninama, socijalisti su tu bez premca. Na ime donacija od fizičkih i pravnih lica dobili su oko 50 miliona dinara, a toliko su zaradili i od izdavanja svojih objekata širom Srbije.

Finansijski direktor SPS Dejan Backović kaže da oni u vlasništvu imaju 27 nekretnina i još 53 koje koriste i oko kojih se spore sa državom.

"Oko nekih je suđenje u toku, neki su na apelaciji, a za pojedine će tek početi sudski sporovi. Većinu njih izdajemo, uglavnom one za koje smo sigurni da će na kraju pripasti nama", objašnjava Backović.

Teško je utvrditi koliko je vrednost objekata u posedu SPS, ali je izvesno da su najvredniji oni u Beogradu. U zgradi na Studentskom trgu, gde je i sedište stranke, socijalisti poseduju prostor od 3.000 kvadrata, koji vredi 4,3 miliona evra. Objekat u beogradskoj opštini Voždovac, koji ima blizu hiljadu kvadrata, procenjen je na 1,4 miliona evra, dok u Čukarici imaju nekretninu u vrednosti od 719.000 evra.

Sa druge strane, naprednjaci u svom vlasništvu nemaju nijednu nekretninu, a skoro sav prihod od oko četiri miliona evra pristigao je iz republičkog i pokrajinskog budžeta, kao i iz kasa lokalnih samouprava. Od donacija im je pristiglo 1,6 miliona dinara, a zanimljivo je da nije bilo prihoda od članarina. Najviše novca su potrošili na režije i zarade zaposlenih - oko 120 miliona dinara.

PUPS Milana Krkobabića je od članarina zaradio 3,3 miliona dinara, a prihode su dobijali i od oročenog novca, odnosno, na kamatama u 2015. godini su zaradili oko 1,1 milion dinara.

Jedinstvena Srbija svoje prihode je ostvarila takođe na kamatama, ali najveći deo je pristigao od donacija, skoro 2,4 miliona dinara.

Od partija koje su ušle u parlament u najvećem minusu je Demokratska stranka. Demokrate su na kamate, zatezne kamate i izvršitelje prošle godine platili više od 20 miliona dinara, a za "naknadu štete trećim licima" su isplatili 38,7 miliona dinara.