Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Šok: Izbori iz marta 2014. NELEGALNI?

Srpski izbori na Kosmetu pod kontrolom OEBS

Šok: Izbori iz marta 2014. NELEGALNI?

Ustavni sud Srbije utvrdio da su parlamentarni izbori iz 2014. godine na Kosmetu bili neregularno sprovedeni.

Srbija
Autor: NB. Ustavni sud

Ustavni sud Srbije je na poslednjoj sednici doveo u pitanje regularnost izbornog procesa koji je sproveden na Kosovu i Metohiji prilikom glasanja na parlamentarnim izborima 2014. godine.

Kako je zvanično saopšteno, Ustavni sud je na 11. sednici od 16.juna 2016. godine "utvrdio da odredbe čl. 9. i 10. Uputstva za sprovođenje glasanja na izborima za narodne poslanike, raspisanim za 16. mart 2014. godine, na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija („Službeni glasnik RS“, broj 22/14), u vreme važenja, nisu bile u saglasnosti sa zakonom".

Poništene odredbe se odnose predaja izbornog materijala neposredno koordinatoru Republičke izborne komisije posle glasanja, kao i na utvrđivanje rezultata glasanja.

Članom 9. tog uputstva je predviđeno da su pošto zatvore biračko mesto, članovi biračkog odbora dužni da

-neupotrebljene glasačke listiće za izbor narodnih poslanika Narodne skupštine stave u poseban koverat i da ga zapečate;

- zapečaćene glasačke kutije sa svim upotrebljenim glasačkim listićima, zajedno sa izvodima iz biračkog spiska i zapečaćenim kovertama u kojima se nalaze neupotrebljeni glasački listići bez odlaganja odnesu u opštinu Raška, odnosno u grad Vranje gde ih predaju koordinatorima Republičke izborne komisije.

Takođe, ono što je osporio Ustavni sud jeste činjenica da je uputstvom bilo predviđeno da se "O bezbednom transportu izbornog materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza stara OEBS."

Sporno je i utvrđivanje rezultata glasanja, koje je propisano ništavnim uputstvom. Naime, članom 10. tog protivustavnog akta je bilo propisano da će Koordinatori Republičke izborne komisije organizovati da članovi biračkog odbora u opštini Raška, odnosno u gradu Vranje otvore glasačke kutije, utvrde rezultate izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, popune zapisnike o radu biračkih odbora na obrascima propisanim Uputstvom za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 16. mart 2014. godine kao i da se izborni materijal sa zapisnicima o radu biračkih odbora prenese u sedište Republičke izborne komisije.

Podsećamo da su i ovogodišnji parlamentarni izbori sprovedeni po sličnom modelu pa se postavlja regularnosti izbornog procesa na Kosmetu, ali se Ustavni sud na poslednjoj sednici nije bavio tim pitanjem.

Izvor: Ustavni sud Srbije