Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SPLIĆANI PLAĆENI da izazovu sukobe na derbiju?

Foto: srbijadanas.com

SPLIĆANI PLAĆENI da izazovu sukobe na derbiju?

Huligani koji su došli iz Hrvatske i učestvovali u neredima tokom "večitog" derbija u Beogradu danas bi trebalo da budu saslušani u Tužilaštvu.

Srbija
Izvor: Tanjug/ RTS

Privedenim državljanima Hrvatske večeras ističe pritvor od 48 sati, a nakon saslušanja, Tužilaštvo će odlučiti da li će protiv njih pokrenuti krivični postupak i za koja krivična dela i da li će biti deportovani u Hrvatsku.

U međuvremenu, portal Slobodna Dalmacija piše o tome kako je došlo do incidenta. Navodi se da je jedna grupa na južnoj tribini, sa belim trakama oko rukava kao znakom raspoznavanja, počela da baca baklje prema drugim navijačima.

U prvim momentima je delovalo da su to Zvezdini navijači koji su došli da se sukobe sa "grobarima". Međutim, ubrzo je postalo jasno da je reč o obračunu frakcija navijača Partizana i borbi za prevlast na tribini.

Hrvatski portal navodi da su u sukobu učestvovali "plaćenici" iz drugih zemalja: Grčke, Bugarske i Hrvatske.

Petorica momaka su krenula iz Splita automobilom na utakmicu. Navodi se da su natočili gorivo i fotografisali se za uspomenu. Granicu su prešli u utorak, 12. decembra.

Neki od njih su teško povređeni u obračunu na južnoj tribini. Ante Firić ima hematom na mozgu i ubodnu ranu na leđima. Damiru Tovaroviću su konstatovani nagnječenje mozga i prelom vilice. Stjepanu Mihoviloviću je slomljen nos, dok je Jakov Podrug prošao sa lakšim povredama. Peta osoba iz "splitske grupe" nije identifikovana.

Većina momaka iz Splita koji su privedeni poznata je hrvatskoj javnosti. Ante Firić zvani Mrvica bio je u zatvoru zbog optužbe da je pretukao hrvatskog ugostitelja Franu Žuvelu. Damir Tovarović je bio državni prvak u borilačkim sportovima, a Stjepan Mihovilović zvani Klis je pobegao iz zatvora u Šibeniku gde je služio kaznu zbog razbojništva. O Jakovu Podrugu se ne zna ništa.

Ističe se da su Splićani mogli i gore da prođu da ih žandarmerija nije izvela s tribine. Slobodna Dalmacija se pita koliki bi to novac mogao da bude u pitanju, ili drugo platežno sredstvo, da bi se ušlo među najvatrenije pristalice crno-belih.

Naročito je interesantno to što nijedan od navedenih Splićana nije deo hrvatske navijačke scene i nisu ni viđani u okolini fudbalskih stadiona.

Juče je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo da su, prema dobijenim informacijama, četvorica hrvatskih državljana učestvovala u tuči navijača na derbiju. Međutim, niko nije zatražio konzularnu pomoć od hrvatske ambasade u Beogradu.

Istaknuto je da su hrvatski organi u kontaktu sa nadležnima u Beogradu i da će, shodno ovlašćenjima, pružiti svu potrebnu pomoć radi zaštite hrvatskih državljana, ukoliko oni to zatraže.

Povodom incidenta, oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć rekao da će svi nasilnici koji su učestvovali u tuči biti procesuirani, bez obzira na to da li su građani Srbije ili strani državljani.