Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SPOJIO OBALE DRINE: Susret državnog vrha Srbije i RS na mostu Bratoljub

SPOJIO OBALE DRINE: Susret državnog vrha Srbije i RS na mostu Bratoljub

Most između Ljubovije i Bratunca, koji će još jedanput spojiti obale Drine, ali i ubrzati protok robe i prolazak iz Srbije u Republiku Srpsku, trebalo bi da bude završen do septembra. Polako se nazire kako će ova građevina vredna 13 miliona evra izg

Srbija
Izvor: RTS

Ono što je bilo najteže i najvažnije je urađeno – obale Drine su spojene, a preostali su završni radovi na uređenju pešačke i biciklističke staze i presvlačenje kolovozne trake.


Most Bratoljub je dug 227 metara, a širok 14 metara, sa osam stubova od čega su četiri u Drini i po dva na obalama reke.


U Ljuboviji kažu da će se ostvariti višedecenijski san meštana celog Podrinja da ih reka više ne razdvaja već spaja. Do sada su koristili železnički most koji je samo za drumski saobraćaj, a prvi carinski terminali bili su u Malom Zvorniku, koji je udaljen 40 kilometara na jednoj strani, i drugi prelaz koji je 40 kilometara na drugoj strani, u Bajinoj Bašti i Skelanu.Dnevno između Ljubovije i Bratunca preko reke pređe 5.000 ljudi.


"Bratoljub je svakako pravo ime za most, đaci koji svakodnevno idu u školu lakše će dolaziti, zdravstvene usluge u Ljuboviji će biti dostupnije građanima Bratunca i Srebrenice – porodilište i odeljenje za dijalizu, poljoprivrednici će moći u Bratuncu i Srebrenici da plasiraju proizvode, kao i komšije kod nas. Privrednici će odahnuti i kada proradi novi carinski terminal. Ovo je zaista ostvarenje višdecenijskog sna i želja mnogih da lakše i udobnije žive u Podrinju", rekao je zamenik predsednika Opštine Ljubovija Dušan Marković.


Ovo su dve obale a zajednički projekat. Kako se realizuje danas će se uveriti politički vrh Srbije i Srpske. Oni će se u 13 časova sastati na sredini mosta, uz direktan prenos na Prvom programu RTS-a.