Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SPOMENIK MILOŠEVIĆU: Rehabilitacija ili DOS POBUNA?

Ivica Dačić i Slobodan Milošević/ Foto: politika.rs, arhiva

SPOMENIK MILOŠEVIĆU: Rehabilitacija ili DOS POBUNA?

Sonja Liht tvrdi da podizanje spomenika Sobodanu Miloševiću nije dobra ideja, te da​ Vlada i njeni predstavnici treba da se bave svojim osnovnim zadatkom

Srbija
Autor: NB

Tema koja je srpske političare u vlasti i opoziji, kao i unutar Vlade, uspela da posvađa i oko koje se strasti još uvek ne stišavaju je podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću.

Da su duhovi prošlosti još među nama, potvrdila je reakcija čitavog niza nekadašnje Miloševićeve opozicije, ali i onih čija imena u ozloglašeno vreme devedesetih nisu bila tako zvučna. Od toga ko je vikao “Gotov je”, do tadašnje i sadašnje opozicije koja po rečima Ivice Dačića “ne brine zbog Miloševića i devedesetih, već brane sebe i svoju politiku iz tog vremena”.

Bivši ministar i počasni predsednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić prvi je izneo u javnost da bi Slobodan Milošević trebao da dobije svoj spomenik, a nedugo potom Srpska radikalna stranka je podržala takav Mrkonjićev predlog.

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić rekao je u izjavi za naš portal da su istorija, realnost i život neumoljivi, te da je pokojni Slobodan Milošević istorijska ličnost koja je obeležila jednu epohu.

Milorad Mirčić/ Foto: vaseljenska.com

"Istorija ne poznaje nijednu drugu kategoriju osim istorijskih ličnosti, a Milošević je svakako obeležio jedan period srpskog naroda. Vreme i događaji su pokazali da je milošević jedna i te kako markantna ličnost kada je u pitanju srspski. narod, i mi mislimo da zaslužuje spomenik", ističe Mirčić.

On je dodao da Miloševiću nije završen proces suđenja, a onaj manji deo, kako tvrdi, koji je bio za javnost, pokazao je da nijedan jedini dokaz protiv Slobodana Miloševića nije pronađen, te da je "DOS-ovska vlast kidnapovala" bivšeg predsednika i da će ih zbog toga još dugo progoniti to prokletstvo.

Nasuprot takvom stavu Srpske radikale stranke je mišljenje Liberalno demokratske partije.Oni su pre nekoliko dana saopštili da bi podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću bio vid rehabilitacije Moliševićevih zločina, oštro napadajući lidera SPS-a i šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića.

"Ivica Dačić, koji je danas najglasniji u pokušaju rehabilitacije Miloševića i njegove zločinačke politike, ćutao je o Miloševiću kada je hapšen, baš kao što nije imao ništa protiv kada je vlada, u kojoj je bio prvi potpredsednik i ministar policije, izručila Hagu Radovana Karadžića i Ratka Mladića", tvrde iz LDP-a.

Oštru kritiku na račun SPS-a u vezi sa potencijalnim podizanjem spomenika Slobodanu Miloševiću, za naš portal uputio je i lider Dveri, Boško Obradović, istakavši da je čitava polemika oko toga zapravo foliranje i zamajavanje javnosti da se, kako tvrdi, ne bi govorilo o ključnim državnim i nacionalnim pitanjima, kao što su veliki ekonomski i socijalni problemi, poput bankarskih pljački i propasti domaće privrede i poljoprivrede.

Boško Obradović/ Foto: alo.rs

"SPS je izdao Slobodana Miloševića i Slobodan Milošević se pred smrt odrekao SPS-a, tako da oni bolјe da ćute. Milošević je kontroverzna istorijska ličnost i nije vreme da se uopšte govori o bilo kakvom spomeniku. Prvo svoju reč sa istorijske distance treba da kažu istoričari. On je svakako veći državnik u odnosu na političare posle 5. oktobra, ali je napravio mnogo krupnih grešaka oko Republike Srpske Krajine i BiH, a da ne govorim o plјački, kriminalu i korupciji iz vremena njegove vladavine", kazao je Obradović u pisanoj izjavi dostavljenoj Novoj borbi.

I predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost i spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova, Sonja Liht, tvrdi da podizanje spomenika Sobodanu Miloševiću nije dobra ideja, te da Vlada i njeni predstavnici treba da se bave svojim osnovnim zadatkom, a to su, prema njenom sudu, rešavanje ekonomskih problema, te bolje pozicioniranje Srbije u regionu.

Sonja Liht/ Foto: mc.rs

"Sigurno nije dobro da u bilo kojoj vladi njeni članovi budu toliko poprečnih mišljenja o jednoj tako političlki bitnoj činjenici. To je još uvek nešto što je politički značajno i tu nije dobro da dođe do oprečnih mišljenja. Ako je već tako, možda je dobro da to izađe u javnost i da dođe do debate, ali lično bih više volela da se Vlada bavi svojom osnovnim zadacima", izjavila je Sonja Liht za naš portal.

O potencijalnom Miloševićevom spomeniku su mnogi izneli svoj sud, poput ministara Aleksandra Vulin i Rasima Ljajića, koji su javno prepucavali sa Zoranom Mihajlović, te Ivicom Dačićem, dakle, gotovo svi potpredsednici naše Vlade su imali neki komentar, osim premijera Vučića, koji je izjavio da "nema vremena da polemiše Miloševićevu ulogu".

Mirilački ton na trenutak je imao predsednik države Tomislav Nikolić koji je smatrao da tema o spomeniku Slobodanu Miloševiću treba da nas ujedini, uz konstataciju da “njega niko ništa nije pitao”, ali je nedugo potom izjavio da bi članovi Demokratske stranke srušili takav spomenik.

Iz DS-a nismo uspeli da dobijemo komentar na takav predsednikov sud, ali je sigurno da će ideja o podizanju spomenika Slobodanu Miloševiću i dalje biti tačka mimoilaženja aktera na javnoj političkoj sceni u Srbiji, ali u samoj Vladi.