Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Spremni da idu do Strazbura! PENZIONERI U PROTESTU ZBOG SMANJENJA PENZIJA!

Penzioneri/ Foto: novosti.rs

Spremni da idu do Strazbura! PENZIONERI U PROTESTU ZBOG SMANJENJA PENZIJA!

Zahtevaju da im se vrati sva oduzeta suma u poslednje dve godine.

Srbija
Izvor: Agencije

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije najavilo je da će 1. novembra održati protest u Beogradu sa zahtevom da im se penzije vrate na nivo od pre novembra 2014. godine, te da im se vrati oduzeta suma.

Protest je najvaljen na tri lokacije u našem glavnom gradu, i to ispred Vlade, na Trgu Nikole Pašića i ispred Ustavnog suda Srbije.

Predsednik USPS Milorad Vujasinović rekao je da će njegov sindikat najaviti početak prikupljanja 30.000 potpisa kako bi nardodni poslanici u Skupštini Srbije raspravljali o predlogu zakona koja su dva gorepomenuta udruženja predala početkom oktobra, a po kome se zahteva vraćanje iznosa penzija na nivo od pre dve godine, kada su odlukom Vlade Srbije zbog deficita u budžetu one smanjene.

"Prosečna penzija u Srbiji je manja od 24.000 dinara, dok potrošačka korpa iznosi preko 34. 000 dinara, pa su penzioneri primorani da kmbnuju iz meseca u mesec šta će da plate", rekao je Vujasinović uz podsećanje da su penzije realno smanjenje za 25 odsto.

On ističe da su srpski penzioneri u sve težem materijalnom i zdravstvenom stanju, te da ih u njihovoj borbi za prava "koči" Ustavni sud, ali i da su spremni da idu do Evropskog suda pravde u Strazburu.