Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Srbi i Rusi zajedno: VOJNU VEŽBU OBIŠLI OFICIRI GENERALŠTABA!

Vežba BARS 2016 ocenjena kao vrlo produktivna/ Foto: mod.gov.rs

Srbi i Rusi zajedno: VOJNU VEŽBU OBIŠLI OFICIRI GENERALŠTABA!

Drugog dana letno-taktičke vežbe "BARS 2016", oficiri iz Srbije i Rusije pohvalili vešte pilote.

Srbija
Izvor: Nova borba

Obilasku su prisustvovali Izaslanik odbrane Ruske Federacije u Srbiji pukovnik Andrej Kindjakov i vojni i vazduhoplovni ataše pukovnik Vladimir Kornjejenkov, kao i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general - potpukovnik Jovica Draganić, zajedno sa komandantom RV i PVO general - majorom Rankom Živakom i načelnikom Uprave za obuku i doktrinu brigadnim generalom Marinkom Pavlovićem

General Draganić je naglasio pred učesnicima te vežbe da zajedničko obučavanje pripadnika vazduhoplovnih snaga dveju zemalja potvrđuje uspešnu bilateralnu vojnu saradnju Ruske Federacije i Srbije.

Na vežbi „Kontrola i zaštita vazdušnog prostora i borbeno traganje i spasavanje“, učestvuju lovačka avijacija i helikopterske jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije. Osim pripadnika našeg Ratnog vazduhoplovstva, tima Specijalne brigade i pripadnika Vojske Srbije u sastavu za podršku vežbe, na vežbi učestvuje 19 pripadnika Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.

Posebnu pažnju zavređuju piloti oružanih snaga Rusije i Vojske Srbije, koji će realizovati letačke zadatke u sastavu mešovitih posada na avionima MiG-29 i helikopterima Mi-17 V5.

Paralelno sa izvođenjem letno-taktičke vežbe, biće održano više predavanja i stručnih rasprava na temu upotrebe i održavanja vazduhoplova.

„BARS 2016“ predstavlja nastavak saradnje ostvarene na prošlogodišnjoj vežbi „BARS 2015“, izvedene u Ruskoj Federaciji, i trajeće sve do 15. oktobra u Batajnici.