Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Srbi sa Kosova protiv Nacrta zakona o popisu

Foto: en.wikipedia.org

Srbi sa Kosova protiv Nacrta zakona o popisu

Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio da na Kosovu i Metohiji još uvek ne postoje uslovi za sprovođenje regularnog popisa stanovništva

Srbija
Izvor: Agencije

Predstavnici Srba u kosovskoj skupštini insistiraju da se iz skupštinske procedure povuče nacrt zakona o popisu stanovništva jer se, kako ocenjuju, na severu Kosova nisu stekli uslovi za njegovo sprovođenje.

Popis stanovništva može biti održan jedino u uslovima potpuno politički stabilnog i socijalno bezbednosnog okruženja i to je, kako Srbi smatraju, zapisano u međunarodnim preporukama za popise stanovništva i stambenih jedinica iz 2010.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio da na Kosovu i Metohiji još uvek ne postoje uslovi za sprovođenje regularnog popisa stanovništva koji bi bio u skladu sa međunarodnim pravilima.

Simić ističe da je u nestabilnom političkom, bezbednosnom i socijalnom ambijentu nerealno očekivati rezultate popisa stanovništva koji bi bili međunarodno priznati i koji bi mogli da budu pouzdani sa stanovišta statističke i demografske strukture stanovništva.

“Srpska lista uporno insistira da vlada Kosova predloženi nacrt zakona o popisu stanovništva povuče iz procedure i da se onog momenta kada se stvori politički i bezbednosno stabilno okruženje popis stanovništva sprovede ne samo na severu Kosova nego u svim delovima Kosova gde Srbi žive”, rekao je Simić.

Predsednik Srpske liste je dodao da tek tada se može očekivati da Srbi sa severa Kosova u potpunosti učestvuju u popisu stanovništva.

Iz vlade Kosova su poručili da se popis stanovništva mora sprovesti uskoro, da će se desiti veoma brazo, ali rok do kada, nije definisan.

Jedan od dvojice srpskih ministara u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio je Tanjugu da popis stanovnoištva u ovom trenutku, po zaključku pre svega četiri gradonačelnika na severu Kosova ne može da se uradi na kvalitetan način, usled političke, bezbednosne i generalne situacije u ovom delu Kosova.

“Dakle, popis ne bi dao onaj rezultat koji treba da da i samim tim ne bi imao svrhu, već bi došli do onih podataka koji ne bi bili relevantni”, rekao je Jevtić i podsetio da popis iz 2011. godine nije bio uspešan u onim opštinama gde su ga građani bojkotovali.